Pacienții îngheață de frig în Vaslui. Spitalele nu au primit bani pentru căldură

Data publicării:
pacienti in frig

Spitalul Municipal din Huşi va primi un milion două sute de lei pentru a acoperi toate cheltuielile în luna octombrie. În condiţiile în care doar pentru plata salariilor este nevoie un million de lei, nu mai rămân bani și pentru plata facturilor la încălzire. „Până în momentul de faţă ne-am descurcat, dar de acum încolo va fi foarte greu, mai ales că vine perioada de iarnă, iar plata facturii la gaz este destul de mare,” a explicat Wassouf Emad, directorul medical al Spitalului Municipal Huşi.

Situația de la Huși se repetă în toate unitățile sanitare din județ. La Spitalul de Urgenţă din Vaslui, gaura din buget este de aproape două milioane și jumătate de lei. Aici nu sunt bani nici pentru facturi, dar nici pentru salarii, spune chiar Ana Rinder, managerul unității: „Pentru luna octombrie nu avem asigurat decât necesarul de bani pentru primele două săptămâni. Sperăm că nu vom fi lăsaţi în această situaţie disperată, pentru că asta ar însemna că, la sfârşitul lunii spitalul să fie închis şi să nu mai poată asigura asistenţă medicală.”

Spitalul din Vaslui depinde pentru plata cheltuielilor de banii decontaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Nici aici nu mai sunt însă fonduri, așa că instituția a cerut ajutor la nivel central. „Cred că este a zecea situaţie pe care o trimitem vizavi de spitale şi de banii care mai trebuie pentru fiecare spital până la sfârşitul anului,” a explicat Simona Polak, directorul CJAS Vaslui. 

Premierul Victor Ponta a promis că Guvernul va face o rectificare bugetară la sfârşitul acestei luni. Este singura speranţă a managerilor spitalelor în acest moment, pentru ca personalul medical să îşi poată primi salariile la timp, iar pacienţii să nu îngheţe în saloane.

CITEȘTE ȘI: 

Consultații în cabinete modernizate la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, din 2015

Operații amânate din lipsă de spațiu la Spitalul pentru Copii din Iași

Medicii de la Spitalul pentru Copii din Iași sunt nevoiți să facă operații fără aparatură esențială

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri