Sari la conținut

Preţuri mici la biletele de avion. Un drum cu avionul dus-întors Iaşi-Bucureşti, la acelaşi preţ ca biletul de tren 

Modernizarea Aeroportului Iași a dus la creșterea interesului companiilor aeriene care și-au inclus în planul de zbor curse către destinații din Europa, dar și spre București. Asta în condițiile în care până nu demult doar Tarom opera zboruri de la Iași. Primele zboruri low cost către capitală vor fi în octombrie, dar biletele au fost deja scoase la vânzare.

Florin Bărhălescu, manager agenție de turism: "De la 19,9 euro pe sens, Iași București, respectiv 29,9 euro de la București la Iași. Mult mai mici decât ceea ce avem de exemplu pentru luna septembrie unde avem bilete și de 150 de euro pe sens."

Prețul unui bilet de tren până în capitală, clasa întâi, dus întors este de 300 de lei. Un bilet de avion pe aceeași rută, cumpărat anticipat, cu toate taxele, costă în medie 350 de lei.

"Nouăsprezece euro este aproape de biletul nostru. Pentru noi, CFR, încă nu reprezintă o mare, mare amenințare, pentru că noi avem niște tarife care pot fi adaptate în funcție de tren și în funcție de zilele săptămânii," a explicat Constantin Axinia, director CFR Călători.

Dacă prețul între o călătorie cu trenul și una cu avionul ajunge să fie aproape același, din punctul de vedere al celor care călătoresc frecvent e important și timpul pierdut pentru a parcurge cei aproape 400 de kilometri.

O cursă cu trenul pe ruta Iași București durează aproximativ 7 ore. Cu avionul însă, pasagerii ajung la destinație în doar 50 de minute. Pentru a putea să își mențină tarifele și pentru a acoperi cererea, companiile aeriene low cost introduc aeronave cu o capacitate mare, de tip Beoing 737, de până la 160 de locuri.

Marius Bodea, directorul Aeroportului Iași: "În mod special la începutul sezoanelor de aviație octombrie și aprilie se întâmplă astfel de promoții, din partea tuturor companiilor aerien. Este într-adevăr doar avantajul pasagerului în această situație pentru că orice competiție duce la un preț corect față de pasager."

În acest moment, de pe aeroportul Iași sunt 4 curse, tur-retur spre București, iar din octombrie vor mai fi introduse încă două.