Sari la conținut

Şcoală cu energie verde. Patru elevi au câştigat 100.000 de dolari pentru sistemul de iluminat

Motivaţi de premiul de 100.000 de dolari, elevii de la Colegiul Naţional "Gheorghe Roşca Codreanu" din Bârlad au conceput un sistem de iluminat bazat pe lămpi cu led şi panouri fotovoltaice. Au muncit zeci de ore ca să pună proiectul la punct, dar efortul lor a avut succes. Au câştigat banii şi au transformat ideea în realitate.

"Funcţioneaza şi în zile în care e mai puţin soare, în plus, zăpada nu rămâne pe ele. Au un strat de sticlă la suprafaţă şi cade zăpada. Deci vor funcţiona şi iarna foarte bine," a spus Alexandru Postulache, unul dintre elevi.

Tița Chiru, directorul Colegiului Național "Gheorghe Roșca Codreanu", Bârlad: "Acest proiect reprezintă o premieră pentru ţara noastră, în primul rând, şi, bineînţeles, este un lucru foarte important pentru liceul nostru."

"Nu aveam foarte multe şanse. Adică...toată Europa şi toată lumea a participat la acest concurs. De ce ar lua o ţară precum România?! Am fost uimiţi când am aflat că am câştigat şi, desigur, fericiţi. Şi acum, parcă un vis a devenit realitate," spune Alexandru Blândă, elev.

Pe lângă faptul că noul sistem de iluminat este ecologic, avantajele se simt si când vine vorba de costuri.

"Economisim foarte multă energie. După ce au fost instalate lămpile cu led, din septembrie, s-a observat o reducere de 20 la sută la factura de curent şi, de asemenea, combatem şi poluarea reducând emisiile de dioxid de carbon din atmosferă," a explicat Roxana Frunză, elevă.

Nicoleta Croitoru, profesor coordonator: "Panourile sunt de tip fotovoltaic, astea înseamnă că sunt, totuşi, conectate la reţea şi când vom avea un surplus de energie, o vom vinde E-ON-ulu şi, cu banii pe care ii vom câştiga, sperăm să redirecţionăm spre investiţii în şcoală."

La concursul din Emiratele Arabe Unite au participat 64 de licee din întreaga lume.