Tot mai mulți români aleg să muncească în străinătate, dar banii sunt investiți în România

Data publicării:
stranierii

Italia, Spania şi Marea Britanie sunt ţările preferate de români atunci când pleacă la muncă în străinătate. 340 de mii de persoane lucrează în Italia, 170 de mii în Spania şi 40 de mii în Marea Britanie. Valentina si Daniel Neculăieș, spre exemplu, trăiesc de 12 ani în Italia. Cu banii pe care îi câştigau în România puteau doar să trăiască de pe o zi pe alta, așa că, atunci când s-a ivit ocazia să plece la muncă într-un orăşel de lângă Roma nu au mai stat pe gânduri. Iar acum se mândresc cu lucrurile pe care, spun ei, nu le-ar fi realizat niciodată în ţară.

„Am făcut o casă, am luat o maşină, nu luată prin bancă, deci fără datorii, cu bani în mână”, povestește Valentina Neculăieş.

Valentina lucrează ca îngrijitor şi câştigă 700 de euro, iar soţul ei, Daniel, munceşte în construcţii pentru un salariu de 2.000 de euro. Cei doi muncesc pentru ca băiatul lor de 3 ani să ducă o viaţă mai bună, iar acesta este singurul motiv pentru care s-ar stabili definitiv în Italia.

Statisticile arată că 35 de mii de persoane din Iaşi muncesc peste hotare. Iar în acest moment, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt disponibile 130 de locuri de muncă în ţările europene. Salariile pornesc de la câteva sute de euro şi ajung la zeci de mii de euro pe an.

„Salariile variază de la aproximativ 160 de euro pentru îngrijitor clădiri în Malta până la 45-60 de mii de euro pe an în Belgia pentru ingineri”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Statisticile Băncii Naţionale a României arată că, în ultimii opt ani, românii care muncesc în străinătate au trimis în ţară peste 36 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri