Transplantul, a doua şansă la viaţă. Aproape 5.000 de bolnavi au nevoie de transplant renal

Data publicării:
MARS ZIUA RINICHIULUI

Numărul românilor care aşteaptă un rinichi sănătos este în creştere. Dacă în 2013 pe lista de aşteptare a unui transplant renal se aflau 3.500 de bolnavi, acum numărul lor se ridică la aproape 5 mii. Numai la Iaşi sunt 500 de astfel de cazuri. Ştefan Constantin are 37 de ani, iar de 13 ani face dializă de trei ori pe săptămână. Singura salvare pentru el este transplantul renal, însă nu a găsit un rinichi compatibil.

"Eu am o grupă de sânge 01 şi se găseşte mai greu donator. Nu mai ai o viaţă normală, nu poţi să-ţi faci tot programul, să munceşti," povesteşte bărbatul. 

Până acum, în cele trei centre din ţară au beneficiat peste 3.000 de persoane de un transplant de rinichi. Rodica Prisecaru are 21 de ani de când a primit un rinichi sănătos de la sora ei, după doi ani de dializă. 

"Datorită surorii mele sunt un om normal, v-am zis, m-am născut a doua oară și nu-mi vine să cred. Merg pe stradă și nu-mi vine să cred că au trecut atâția ani și nu mai merg la dializă," spune femeia.

Statisticile arată că 1,8 milioane de oameni din România au o boală de rinichi în diverse stadii. Medicii spun că diagnosticul pus la timp poate preveni agravarea afecţiunilor renale.

"Este foarte uşor să ne testăm , testările sunt banale, vorbim despre un sumar de urină, deci o simplă probă de urină," a explicat prof. Adrian Covic, şeful Secţiei de Nefrologie a Spitalului ''Dr. C. I. Parhon'' Iaşi. 

Pentru ca populaţia să conştietizeze cât de importantă este donarea de organe, dar şi pentru a informa oamenii în legătură cu bolile care afectează rinichii peste 200 de persoane, pacienţi transplantaţi, dar şi studenţi, au organizat un marş pe străzile Iaşului.

"Încurajăm oamenii să aibă grijă de rinichii lor, fiind ziua rinichilor, beţi multă apă şi cam asta e. Ajung acasă şi se documentează, ce să fac ca să am grijă de rinichii mei," explică participanţii la marş.

Anul trecut, în întreaga ţară au fost realizate peste 150 de transplanturi de rinichi, iar 24 dintre acestea au avut loc la Iaşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri