Viața episcopului martir Anton Durcovici, pusă în scenă în premieră pe scena Teatrului Luceafărul din Iași

Data publicării:
piesa de teatru

Zeci de spectatori, preoţi şi autorităţi locale, au participat luni seară la premiera piesei de teatru despre viaţa lui Anton Durcovici, numit pe 30 octombrie 1947 episcop de Iaşi. 9 actori au pus în scenă ororile prin care a trecut episcopul după ce a fost arestat de securitate. „Această piesă de fapt este o reconstituire istorică a vieţii episcopului Anton Durcovici,” a explicat regizorul Ion Coșa.

Piesa a fost scrisă după două luni de studiu al dosarelor de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, unde se aflau declaraţiile lui Anton Durcovici din timpul detenţiei. „Am avut sute de ore de înregistrări ale mărturiilor preoţilor greco-catolici şi romano-catolici care au supravieţuit închisorilor, am avut o întreagă bibliotecă Durcovici, bibliotecă scrisă, plus informaţiile de pe net, deci practic tot ce a existat în limba română,” a spus Laurenţiu Budău, autorul scenariului.

Pentru actori, piesa a fost o provocare. „Relaţia mea cu Anton Durcovici a fost un pic dificilă la început şi am încercat să-i pătrund tainele pentru a-i înţelege mai bine dorinţa lui de a fi tare în credinţă,” a spus actorul Dumitru Rusu, distribuit în rolul lui Anton Durcovici. 

Reprezentaţia a fost un succes, iar publicul s-a declarat impresionat. 

Reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice se aşteaptă ca în curând episcopul Anton Durcovici să fie beatificat. „De 20 de ani cred este o aşteptare. S-au depus actele, s-au încheiat dosarele pentru a le prezenta la Roma pentru ca episcopul care a murit la Sighet în 1951 martir să fie declarat fericit de către Biserica Catolică,” a spus Iosif Dorcu, preot paroh. „A fost o jertfă, dar o jertfă asumată şi o dăruire totală pentru prezenta învăţătura Bisericii Catolice,” a adăugat PS Petru Gherghel, Episcop de Iași. 

Pentru a face cunoscute viaţa și jertfele episcopului Durcovici, piesa va fi pusă în scenă în mai multe comunităţi din dieceză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri