Sari la conținut

Zeci de copii bolnavi, fără tratament. Pastilele pentru o boală gravă lipsesc din farmacii

Beniamin Vicol are 15 ani si a fost diagnosticat luna aceasta cu boala Wilson, o maladie care se manifesta prin acumularea cuprului in organism. Depinde acum de tratamentul cu Cuprenil, dar pastilele lipsesc din farmacii, iar familia baiatului este disperata

“Astea sunt cele mai importante, pastilele lui, cu care ar putea poate să se facă mai bine, să fie şi el mai bine. Îi tremură mâna dreaptă, vorbirea, vorbeşte mai greu, încet de la tratament o să-şi dea drumul, a spus şi doamna profesor, o să-şi revină,” a spus Alina Vicol, sora pacientului.

“Dacă nu găseşte acest medicament, poate să facă din nou o deterioare hepatică care nu a fost doar aşa o creştere a transaminazelor, a fost o insuficienţă hepatică, adică o tulburare de sinteză profundă care de obicei duce la nevoia de transplant şi e păcat,” a explicat Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul pentru Copii Iaşi.

Farmaciştii pun criza de medicamente pe seama problemelor de aprovizionare care se înregistrează la început de an.

Gabriela Ştreit, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Iaşi: “Este un medicament care lipseşte în momentul de faţă din depozitele din Iaşi şi sigur e un produs care nu are înlocuitor şi din acest punct de vedere este greu de continuat tratamentul acelor pacienţi cu această boală.”

Alta este însă situaţia prezentată de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care susţin pastilele se găsesc în depozitele farmaceutice mari: “La momentul prezentei, Compania Naţională Unifarm S.A deţine în stoc 889 de cutii de Cupripen. Totodată vă informăm că am lansat către producătorul extern un necesar de 4.000 de cutii de Cupripen.”

Medicii sunt contrariaţi de absenţa pastilelor din farmacii, mai ales că acestea nu sunt costisitoare, 50 de lei asigurând tratamentul pe o lună.

“Este un medicament care nu este scump, este ieftin, dar nu se importă, poate tocmai de aceea pentru că în spiritul comercial în care trăim toţi, lumea nu mai importă unele lucruri care sunt considerate o necesitate mai rară şi cu preţ mic,” a mai spus Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul pentru Copii Iaşi.

În evidenţa Spitalului de Pediatrie din Iaşi se află peste 30 de copii diagnosticaţi cu boala Wilson.