7 orașe vor să fie Capitala Tineretului din România. Printre ele, Satu Mare şi Baia Mare

Data actualizării: Data publicării:
capitala tineretului

7 orașe care vor să devină anul viitor Capitala Tineretului din România și-au depus, zilele trecute, candidatura pentru a câștiga titlul valabil timp de un an. Similar cu cel de Capitală Europeană a Tineretului, programul își propune să ajute la dezvoltarea relației dintre autoritățile locale, mediul privat și tineri. Cele trei orașe finaliste vor fi anunțate în luna august, iar câștigătoarea titlului - trei luni mai târziu.

"Acesta e festivalul "La Dâmburi", este la a patra ediție. A crescut în fiecare an ca și număr de participanți, ca și buget."

Acesta este doar unul dintre cele 21 de evenimente organizate în ultimii 4 ani de Fundația Tinerilor și Studenților Sătmăreni Samstudia. De data acesteia miza fundației este una de o importanță națională: obținerea pentru Satu Mare a titlului de Capitala Tineretului din România în 2018.

"Credem că este o oportunitate foarte bună ca să exploatam punctele slabe ale orașului, adică toată lumea spune că Satu Mare este un oraș care generează valori, dar valorile merg să își dezvolte cariera în alte părți", spune Darian Ienășoiu, membru fondator Fundația Samstudia.

Unul dintre proiectele pe care mizează Satu Mare este chiar o plaformă online prin intermediul căreia oamenii de succes ar putea să îi ajute pe tinerii aflați în căutarea unui drum.

"Titlul în sine are puterea să motiveze oamenii și de asta are nevoie Satu Mare și de aceea cred că trebuie să câștigăm", explică Darian Ienășoiu.

Primăria Satu Mare susține demersul tinerilor și le-a alocat un buget mărit.

"Față de anii precedenți, față de 50 de mii de lei, în acest an 200 de mii de lei am alocat pentru proiecte de tineret, iar pentru acest sezon de vară sunt mai multe festivaluri, mai multe evenimente și concerte", spune Butko Gergo, consilier comunicare, Primăria Satu Mare.

După ce a ratat titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, Baia Mare s-a înscris acum pe lista candidatelor pentru Capitala Tineretului din România.

"Titlul de Capitala Tineretului din România pentru noi nu e neaparat un scop, ci un instrument pe care să îl folosim, care să ne ajute în dezvoltarea sectorului de tineret", spune Daniel Orza, președintele F.O.N.T. Maramureș.

Pe lângă Baia Mare și Satu Mare, în competiție s-au înscris Alba Iulia, Galați, Iași, Ploieşti și Suceava. Cele 3 finaliste vor fi anunțate luna viitoare, iar câștigatoarea titlului - în luna noiembrie. În prezent, titlul de Capitala Tineretului din România este deținut de Bacău.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri