A fost semnat contractul de finanţare pentru Muzeul Art Nouveau din Oradea

Data actualizării: Data publicării:
semnare proiect Casa Darvas

Oraşul din România care a atras cele mai multe fonduri europene între 2012 şi 2016 a semnat azi primul contract pe noua linie de finanţare 2014-2020 al Programului Operaţional Regional. 2 milioane de euro va primi Oradea pentru a amenaja un muzeu Art Nouveau în casa Darvas-La Roche, primul de acest fel din România. În ultimii opt ani, Oradea a atras peste 150 de milioane de euro din fonduri europene.

Sanda Cătană, director executiv ADR Nord-Vest: "Este primul proiect care, pentru noi, regiunea de Nord Vest, se semnează pe axa 5.1 - prioritatea conservarea, protejarea patrimoniului cultural şi natural. E o mare mândrie că primul contract îl semnăm din nou la Oradea."

Prin contractul semnat miercuri, autoritățile din Oradea vor accesa fonduri europene pentru restaurarea casei Darvas-La Roche, una dintre cel mai importante clădiri în stil art nouveau din România. Aici va fi amenajat și primul muzeu din țară dedicat acestui stil arhitectonic.

"Valoarea totală a proiectului este undeva la 2,1 milioane de euro, din care bani nerambursabili sunt aproximativ aproape 2 milioane de euro. În momentul de faţă suntem în faza de achiziţie a lucrărilor", susţine Marius Moş, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Oradea.

"În urma semnării contractului de finanţare, casa intră în procedura de achiziţionare a lucrărilor, respectiv restaurarea tuturor elementelor atât de faţadă cât şi de interior. Acest lucru se va întâmpla în toamna lui 2017", explică Angela Lupşea, de la Asociaţia de Protejare a Monumentelor Oradea.

Orădenii cred că refacerea Casei Darvas-La Roche va atrage şi mai mulţi turişti în oraş.

Clădirea care va adăposti viitorul Muzeu Art Nouveau nu este singura din Oradea ce beneficiază de fonduri prin Programul Operaţional Regional. Anii trecuţi, interiorul cetăţii locale a fost renovat cu 87 de milioane de lei, obţinuţi din această sursă. În acelaşi mod vor fi refăcute zidurilor exterioare şi bastioanele.

"Iniţial bastioanele cetăţii nu erau foarte clar identificate în totalul suprafeţei, dar noi am făcut dovada că toată cetatea este a noastră", a precizat Ilie Bolojan, primarul Oradei.

Edilii orădeni au mai depus documentaţia pentru un muzeu al comunităţii evreieşti şi unul al masoneriei. Acestora li se alătură cereri de finanţare pentru un proiect de transport.

În regiunea de nord-vest au fost depuse, în total, 959 de cereri de finanţare. La dispoziţia celor şase judeţe din zonă sunt puşi 855 de milioane de euro.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuţa
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri