Alai de colindători pe străzile din Oradea, la un festival de datini și tradiții de sărbători

Data actualizării: Data publicării:
festival de datini

Tradiții de Crăciun și Anul Nou din toată țara au fost prezentate, vineri, în Oradea. Sute de copii și tineri au colindat în centrul orașului îmbrăcaţi în costumele populare moștenite de la bunici. Festivalul național "Asta-i datina străveche" a ajuns anul acesta la cea de-a opta ediție.

De la Cluj până-n Bucovina, copii și tineri veniți din toate zonele țării au venit la Oradea să prezinte tradițiile, jocurile și colindele pe care le păstrează cu sfințenie şi pe care le-au moştenit din generație în generație.

„Suntem din municipiul Gherla și din comuna Iclod, din satele aparținătoare, și am venit astăzi cu obiceiul caprei și obiceiul moșilor”, spune Corneliu Meseșan, colindător.

„Venim din Suceava, Vatra Moldoviței. Costumul meu îl am de la bunici, de la părinți, îl tot port în continuare”, se prezintă Andrei Ciuverca, colindător.

„Am venit să vă aducem tot ce este mai curat și mai frumos acum, în prag de sărbători, în Bucovina: colinde, urături, semănatul copiilor, jocuri tradiționale”, spune Ilaria Pușcă, colindătoare.

Îmbărcați în portul popular moștenit de la bunici și străbunici cu basmale și cojoace ori opinci, tinerii s-au întrecut în frumusețea costumelor și a tradițiilor specifice zonelor de unde au venit.

„- Suntem două surori/ Frumoase ca niște flori/ Amu în prag de sărbători/ Ș-am venit cu drag la voi.
- Ne-am luat sumanele/ Și pe cap tulpanele/ Ș-am pornit în lumea mare/ Să ducem mândră urare.”

„Costumele sunt de la bunicii și străbunicii noștri moștenite”, explică Delia Coca, una dintre colindătoare.

La întrebarea „ce faceți de sărbători?”, sora ei, Elena, a răspuns: „Mergem cu colinda, cu capra, cu ursul.”

Am adus din Bucovina colaci, pentru că atunci când se merge cu colinda, colindătorii primesc colaci și nuci”, spune Andreea Iasinovschi, colindătoare.

„Avem grupuri din Suceava, Bistrița, Sibiu, Maramureș, Satu Mare, Cluj, Bihor și grupul din Ungaria. Aduc tradiții specifice zonelor din care provin, de Crăciun și Anul Nou”, a explicat Crina Dobocan, organizatoare a festivalului.

Colindătorii au pornit din Cetatea Oradea într-un marș prin centrul orașului, iar pe drum s-au oprit să le colinde orădenilor și angajaților din Prefectură, Consiliul Județean sau primărie.

Festivalul național "Asta-i datina străveche" a ajuns anul acesta la cea de-a opta ediție.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri