Sari la conținut

Ambasador prin muzică. De Crăciun, Oana Lianu sărbătoreşte cu vechi colinde

Aşa cum era de aşteptat, în preajma Crăciunului am găsit familia Lianu adunată în jurul instrumentelor muzicale, cântând colinde vechi.

"Pentru noi, românii, colindele au un sens aparte. Fac parte din zestrea culturală, aş îndrăzni să spun nestemate, bijuterii ale neamului românesc. Sunt cultivate, dar poate prea puţin", spune Oana Lianu.

Nu doar colindele au făcut-o cunoscută pe Oana Lianu, ci mai multe genuri muzicale pe care le abordează fără rezervă: de la muzică tradiţională la jazz.

"Totul, totul pentru mine înseamnă muzică. M-am născut într-un cadru familial în care se asculta muzică de toate genurile şi am ajuns să iubesc să performez şi să trăiesc din muzică."

Deşi pare greu de crezut, Oana a ajus o celebră naistă datorită unei probleme de sănătate care nu i-a permis o perioadă să cânte la pian.

"Prima decizie aş putea să o numesc de geniu i-a aparţinut tatălui atunci când mi-a cumpărat naiul la 12 ani şi jumătate în urma unui accident la pian, la deget. De atunci au trecut 20 şi de ani şi s-a dovedit ca naiul să fie prietenul meu de suflet inseparabil", îşi aminteşte Oana Lianu.

"Atunci când cântă la nai pe scenă simţi că nu mai este locul tău pe lângă ea; asta am simţit pe propria piele. Nu spun să o laud, ci că aşa se simte şi au mai spus şi alţi artişti", spune Petrică Popa, soţul Oanei Lianu.

Oana răspunde foarte des cererilor fiului ei, care îşi doreşte să audă diverse piese cântate la pian.

"Nu-i cer multe, dar îi cer câteodată să-mi cânte piese. Sună bine, sunt foarte rapide şi îmbârligate şi sună bine la ureche", susţine Ion Popa Lianu, fiul Oanei Lianu.

La 35 de ani, Oana Lianu a descoperit că vocea poate acoperi mai mult de 3 octave. Pentru vocea sa, Oana a fost deseori numită "privighetoare" iar pentru talentul de instrumentist a primit supranumele de "prinţesă a naiului". Acum este o recunoscută ambasadoare culturală a României.

"Am cântat la Strassbourg, la Bruxelles, la Parlamentul European, la Consiliul Europei", spune Oana Lianu.

"Soţia mea aş putea spune că este cel mai complex artist român, care simte folclorul şi nu numai, având în vedere că abordează mai multe genuri muzicale."

Ca profesor şi doctor în muzică, Oana se dovedeşte un profesor chiar şi pentru soţul său, la rândul său muzician profesionist.

"Toată viaţa avem de învăţat, mai mult că ea este un artist complex şi un profesor desăvârşit."

În ianuarie 2015, Oana Lianu va reprezenta România la târgul de turism din Viena, unul dintre cele mai mari din lume.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş