Amendă de 50.000 de lei după concursul de enduro de la Finiş. Concurenţii au intrat într-o arie protejată

Data publicării:
enduro amenda

Concursul de hard enduro a fost organizat cu acceptul Primăriei comunei Finiş.

"Pe data de 2 februarie 2016, în ședința de consiliu local a primăriei Finiș s-a aprobat cu un număr de 13 consilieri din 13 organizarea acestui concurs", susţine Gabriel Boroș, reprezentantul Primăriei Finiș.

Însă, traseul motocicliştilor a intrat cu 70 de kilometri pe teritoriul ariei protejate Codru Moma, unde administraţia locală nu are autoritate.

"În situl natura 2000 și în alte situri similare organizarea unor astfel de evenimente este interzisă. Organizarea a fost ilegală din punct de vedere a protecției mediului", spune Ramon Jurj, custodele sitului Natura 2000 Codru Moma.

"Orientarea în pădure, de fapt, este o probă extremă într-adevăr este teren foarte accidentat; nu am ales zonele foarte ușoare, fiindcă sportivii vin pentru a etala performanțele, vin a se simți bine", explică Lucian Budău, delegat tehnic din partea organizatorilor.

Intrarea motocicliştilor în aria protejată a afectat fauna şi flora din zonă.

"Efectul este major, în special acolo unde motocicletele au mers pe cursul de râuri și pâraie, unde au distrus habitatele specifice pentru amfibieni și pești. Un alt efect l-a avut distrugerea solului și a semințișului. O suprafață destul de însemnată încă nu s-au făcut evaluări", spune custodele sitului Natura 2000 Codru Moma.

"Se distrug drumurile, se sperie vânatul, se distruge pășunea."

"De aici și până în județul Arad tot motociclete și traseu de-al lor a fost."

Derularea unei competiţii sportive în aria protejată a munţilor Codru Moma a intrat în atenţia Gărzii de Mediu Bihor.

"Comisarii Gărzii de Mediu au verificat modul de respectare a unei măsuri de interzicere a desfășurării acestui eveniment sportiv în arie naturală protejată fără avizul custodelui, fapt pentru care Garda de Mediu a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 50 de mii de lei", a precizat Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.

Organizatorul concursului a anunţat că va contesta amenda în instanţă.

Reporter: Bogdan Costea
Operatori: Robert Rezmuves, Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri