Amenzi de milioane, încasări de sute de mii

Data publicării:
stire 20plasma 20opc 20beta-49948

Comisarii Protecției Consumatorilor Bihor au dat anul trecut 1474 de amenzi in valoare de peste 6.7 milioane de lei dar au incasat la buget doar 770 de mii de lei. De vina este legea care permite plata in 48 de ore a jumatate din minimul contravenției. Amenzile date de CJPC variează între 1000 și 10000 de lei. Așadar in cazul unei o amenzi de 5000 de lei, dacă situația nu este foarte gravă in 2 zile poți plăti doar 500 de lei. Cele mai mari probleme aparute anul trecut au fost inregistrate pe piața prestărilor de servicii precum furnizarea energiei electrice, servicii de confecționare, urmate de reclamațiile in perioada de garantie pentru produsele nealimentare. Valoarea mărfurilor comunitare confiscate depaseste 13 milioane de lei, iar cea a mărfurilor extracomunitare 87.000 de lei. Peste o mie de bihoreni au depus anul trecut plângeri la protecția consumatorului iar 297 dintre aceste cazuri s-au încheiat amiabil. Comisarii CJPC au inchis anul trecut ultimele magazine de etnobotanice care funcționau în Oradea și în județul Bihor.

comisar-șef adjunct Traian Bejan - CJPC Bihor

"Pentru operatorii economici e mult mai bine pentru că pot plăti jumate din minim. Am avut și cazuri în care nu au plătit așa și atunci au plătit amenda pe care am aplicat-o."

În ciuda celor aproape trei sute de cazuri rezolvate amiabil anul trecut între vânzători și clienți, mulți nu ar accepta un astfel de târg.

De departe, cea mai mare satisfacție a comisarilor de la protecţia consumatorului pe anul trecut este închiderea magazinelor de etnobotanice.

Sincron comisar-șef adjunct Traian Bejan - CJPC Bihor

"Cele trei magazine închise de etnobotanice. Întradevăr că mulți copii, mulți părinți au suferit din cauza acestor magazine."

dr. Adriana Bălan - medic UPU -SMURD

"Statistica făcută în serviciul nostru arată o scădere a prezentării pacienților consumatori de substanțe psihoactive."

Într-un raport de activitate al comisariatelor din ţară, Bihorul ocupă locul trei şi primul în regiunea nord-vest.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri