Asigurări de la Ministerul Muncii: „Există bani pentru pensii, pe noua lege”

Data publicării:
dezbatere pensii

Există bani pentru pensiile mărite, a dat asigurări un secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale. Acesta a precizat că, în ciuda creșterilor anunțate de Guvern, bugetul de stat nu va întâmpina probleme în a plăti pensiile românilor. Despre acest subiect și despre noile modificări la legea pensiilor s-a discutat joi, la Oradea, în Comisia pentru Dialog Social de la Prefectura Bihor.

„Au existat simulări pe noua lege și nu vor fi probleme din acest punct de vedere, deci nu există situația în care nu există bani pentru a plăti pensiile românilor sub nicio formă! Vor fi bani pentru a susține bugetul de pensii”, a declarat Adrian Rîndunică, secretar de stat în Mininsterul Muncii.

Acesta a lăudat măsurile luate de Guvern pentru scăderea deficitului din banii de pensii ale românilor. La începutul acestui an, din bugetul Casei Naționale de Pensii Publice lipseau 18,4 miliarde de lei. În luna iunie, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, anunța că deficitul s-a redus cu mai bine de 55%.

Una din modificările aduse legii pensiilor se referă şi la persoanele cu handicap. După noua lege, acestea vor avea două opțiuni.

„Vor avea dreptul de a opta între o indemnizație socială pentru cei care nu au contribuit și nu au un grad de contributivitate minim sau să li se facă calculul efectiv: cât au contribuit, atât vor primi pensie”, a explicat Adrian Rîndunică.

„Indiferent cât va ieși calcularea, nicio pensie nu va scădea. Dacă, prin recalculare, pensia este puțin mai mică sau considerabil mai mică decât cea în plată, rămâne cea în plată”, spune Emilian Pavel, europarlamentar PSD.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii și Justiției Sociale participă zilele acestea la dezbateri în mai multe județe din țară. Liderul PSD Liviu Dragnea a promis marți că legea pensiilor va fi adoptată până pe 2 octombrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Gabor Szilagyi

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri