Sari la conținut

Audit în cazul dezinfectanţilor diluaţi. Spitalul Judeţean Oradea a cumpărat substanţele numai prin licitaţie

"Ministerul Sănătății a făcut o solicitare către toate prefecturile din România și, la rândul lor, prefecturile au făcut solicitări către administrățile locale pentru a face verificări cu privire la materialele folosite în spital, dacă sunt achiziționate produse de la Hexipharma", susţine Horia Carțiş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bihor.

"Până la această oră Primăria Oradea nu a primit nimic din partea ministerului sau a Prefecturii. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla în perioada următoare și în funcție de ce va decide ministerul sau de ce notificări vom primi vom acționa în consecință", spune Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Totuşi, Primaria Oradea a făcut deja un audit intern şi a cerut de la spitalele din subordine toate actele de achiziţii pentru dezinfectante. Şi serviciul de audit din cadrul Consiliului Judeţean se află la spitalele din subordine, pentru a verifica procedurile de achiziţie. Conducerea Spitalului Judeţean a gasit deja o soluţie ca unitatea medicală să nu rămâna fără substanţelele necesare.

Dr. Gheorghe Carp, directorul Spitalului Județean Oradea: "Am luat deja legătura cu cei care la licitaţia deschisă au fost pe locurile doi şi trei şi posedă cantitatea necesară şi ei ne stau la dispoziţie cu această cantitate oricând. Din fericire, la noi toate achiziţiile s-au făcut prin licitaţie şi nu prin achiziţie directă."

Scandalul dezinfectanţilor diluaţi a lovit puternic în încrederea românilor în sistemul de sănătate.

"Ceea ce s-a întâmplat e o crimă."

"Nu cred că aş mai putea avea încrederea totală pe care am avut-o. Sunt multe lucruri încă de combătut şi de schimbat."

"Eu nu pot să admit aşa ceva, că dezinfectantul acela a fost diluat de 2500 de ori. Firmele care autorizează comercializarea acestor produse poartă răspunderea, dacă totuşi se dovedeşte undeva că s-a greşit."

Dacă în alte oraşe din ţară, medicii au amânat operaţiile până la lămurirea situaţiei cu dezinfectanţii, în Bihor nu au existat astfel de cazuri.

Reporteri: Bogdan Costea, Adrian Laboș
Operator: Florin Lucuța