Autostradă în Ungaria, şosea de mare... aşteptare în România

Data publicării:
M4 Ungaria

Noi cu birocraţia, ei cu autostrăzile. Vecinii maghiari au inaugurat săptămâna trecută încă 5 kilometri şi jumătate din autostrada care va uni Budapesta de graniţa de vest a României. În schimb, autorităţile române bat pasul pe loc, după ce licitaţia pentru porţiunea de şosea rapidă dintre Suplacu de Barcău şi Borş a fost suspendată în urma unei contestaţii.

"Ne aflăm pe ultima porţiune a autostrăzii M4 care a fost inaugurată recent de către autorităţile din Ungaria. În total, 5,5 kilometri de drum rapid au fost daţi în folosinţă la mai puţin de 60 de kilometri de ţara noastră", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

Noul tronson încheie prima etapă a lucrărilor la autostrada M4, care asigură legătură între oraşul maghiar Debreţin şi frontiera româno-ungară. În următoarea fază şoseaua de mare viteză va ajunge în localitatea Berettyóújfalu, de unde constructorii maghiari au dechis deja un alt şantier de aproape 30 de kilometri spre graniţa cu România.

Autorităţile din Ungaria spun că autostrada le poate aduce investitori care, în lipsa şoselei de mare viteză, refuză să-şi deschidă afaceri în zonă.

"Un investitor german ar fi dorit să vină în Hajdu- Bihar, în apropierea localităţii noastre. A coborât din avion la Budapesta şi s-a îndreptat cu automobilul spre noi, dar s-a întors la jumătatea drumului, spunând că unde se circulă aşa încet nu are rost să investească", povesteşte Andras Balogh, primarul comunei Tepe, Ungaria.

În schimb, de cealaltă parte a graniţei, în Bihor, tronsonul de autostradă Suplacu de Barcău-Borş se află abia în faza de licitaţie. Stabilit iniţial pentru 20 noiembrie, termenul de depunere a ofertelor a fost decalat din cauza suspendării procedurii de achiziţie până la soluţionarea unei contestaţii.

"La noi lucrurile se mişcă potrivit legislaţiei în vigoare. Ca atare, trebuie să respectăm toate etapele care derivă din lege, nu putem să le forţăm", susţine Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

"Cred că anul viitor o să se facă dublul kilometri de autostradă decât anul acesta. Adică anul acesta am făcut zero", spune un bihorean.

Autorităţile maghiare spun că autostrada M4 va fi gata până la sfârşitul anului 2019.

Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri