Sari la conținut

Aviz pentru referendumul pe tema gazelor de şist în Băile Felix

Judecătorii Tribunalului Bihor spun că Primăria Sânmartin poate organiza un referendum pentru a stabili dacă localnicii vor sau nu să înceapă explorările hidrocarburilor, dar nu poate interzice acest lucru chiar dacă locuitorii comunei sunt de acord cu această decizie.

Războiul dintre Primăria Sânmartin şi Prefectura Bihor a început anul trecut, când consilierii locali ai comunei au votat în unanimitate ca să-i intrebe pe localnici dacă sunt sau nu de acord cu explorarea resurselor petroliere. Potrivit planurilor administraţiei locale, referendumul ar fi trebuit să aibă loc în 26 ianuarie. Prefectura Bihor a atacat în instanţă decizia, pe motiv că Primăria nu poate decide soarta terenului care aparţine statului român.

Acum, prefectul aşteaptă motivarea deciziei judecătorilor, dar primarul este hotărât să stabilească o nouă dată pentru consultarea populaţiei şi spune că statul nu poate să nu ţină cont de părerea majorităţii.

Perimetrul Băile Felix, pentru care Guvernul şi-a dat acordul pentru explorări, are o suprafaţă de peste o mie de kilometri pătraţi.

redactor: Florina Fofiu