Berea bate cartea. În timp ce editurile înregistrează venituri reduse sau sunt pe pierdere, în România creşte vânzarea de bere

Data publicării:
stire carte bere

În 2008, cea mai mare editură din România, Polirom, avea 93 de angajaţi şi venituri de aproape 25 de milioane de lei. Profitul din vânzarea cărţilor era de 3,2 milioane de lei. După numai 5 ani, 30% dintre angajaţi şi-au pierdut locul de muncă, iar profitul a scăzut la jumătate şi este sub un milion şi jumătate de lei.
O altă editură puternică din România, Humanitas, avea în 2008 114 angajaţi, venituri de peste 15 milioane de lei, însă un profit destul de modest, de numai 17 mii de lei. În 2012 numărul angajaţilor a ajuns la 88 şi nici vorbă de profit. Din contră, Humanitas a înregistrat o pierdere de 700 de mii de lei. 

"Eu zic că se cumpără cu 30-40% mai puţine cărţi se cumpără, din cauză că au apărut cărţile electronice, iar preţurile sunt mari lapentru cele tipărite", este de părere Raluca Naom, vânzătoare într-o librărie din Oradea.

Tot mai puţini cititori calcă pragul librăriilor, iar atunci când o fac cumpără cărţile ieftine sau cele scoase la promoţie. În schimb, românii sunt fruntaşi pe piaţa berii. Şi aici ne referim la consumul de bere, nu la producţie. Un studiu arată că bărbaţii pot fi văzuţi mai des cu o bere în mână, decât făcând reparaţii în casă, practicând sporturi sau citind o carte. 

"Am citit o bibliotecă, pe vremea mea. Acum povestesc cu prietenii din amintirile, din cărţile pe care le-am citit. La o bere, fie două", spune un orădean. 

În 2007, consumul de bere din România a depăşit media europeană, ajungând la 90 de litri pe cap de locuitor. În 2012, consumul a crescut cu peste 7%, ceea ce înseamnă că românii au băut într-un singur an peste 18 milioane de hectolitri de bere.
În schimb, în privinţa pieţei de carte, statisticile arată că aceasta a atins în România un nivel de 60 de milioane de euro. Prin comparaţie, în Ungaria se vând cărţi în valoare de 200 de milioane de euro, în condiţiile în care populaţia ţării vecine e de două ori mai mică decât a noastră, iar în Germania piaţa de carte se ridică la 7 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri