BIHOR | Operațiune de salvare a unei căprioare de pe un lac înghețat

Data actualizării: Data publicării:
caprioara Paleu pompieri salvare (7)

Operaţiune de salvare a unei căprioare din mijlocul unui lac îngheţat de lângă Oradea. Pompierii au spart gheaţa cu căngile ca să ajungă la animalul muribund şi au folosit chiar şi un scafandru. Deşi au muncit contracronometru, nu au putut să salveze căprioara. Pe corpul animalului au fost descoperite răni grave, iar veterinarii vor stabili după autopsie cauzele morţii.

caprioara Paleu pompieri salvare (1)
caprioara Paleu pompieri salvare (1)

"Pentru a ajunge la căprioara chiar din mijlocul lacului, pompierii trebuie să străbată o distanţă de câteva sute de metri şi să spargă gheaţa groasă de mai bine de 6 centimetri", a observat Bogdan Costea, reporter Digi24 Oradea.

Salvatorii au fost chemați de localnicii din Paleu, care au văzut dimineață căprioara zbătându-se pe gheața lacului din apropiere.

"Dimineaţa când s-a luminat, am văzut ceva pe gheaţă. N-am ştiut prima dată ce-i, am luat binoclu, aşa am observat că e căprioară. După aceea am sunat la 112."

"Încă se mişcă, se mişca când am venit eu la opt, s-a mişcat căprioara, încă trăieşte, numai că nu se poate merge după ea că e pe gheaţă."

Înarmați cu căngi, pompierii au încercat timp de aproape o oră să spargă gheața ca să ajungă la căprioara aflată în mijlocul lacului. După câteva zeci de metri s-au oprit, iar de acolo un scafandru a mers pe gheață până la animal.

"A fost o operaţiune deosebit de dificilă, animalul aflându-se la aproximativ 200 de metri de mal pe apa îngheţată a lacului. Pompierii militari au fost nevoiţi să spargă o porţiune de aproximativ 50 de metri de gheaţă pentru a avea acces cu barca spre locul în care se afla căprioara", susţine căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor.

Salvatorii au reușit să aducă animalul la mal, dar căprioara nu mai era în viaţă.

"Animalul era decedat, prezentând leziuni traumatice severe pe trenul posterior cauzate de sfâşiere în principal. Ca urmare s-a decis recoltarea cadavrului în întregime şi aducerea la DSVSA Bihor în scopul efectuării examenului anatomo-patologic de specialitate pentru a depista cauza morţii", a precizat Szabo Salo Mureşan, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bihor.

Ancheta celor de la Direcţia Sanitar Veterinară va stabili cauza morții căprioarei.

 

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi | Foto: ISU Crişana
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri