Sari la conținut

Concedieri la OTL | Sunt necesare pentru a creşte salariile, consideră primarul Bolojan

24 de angajaţi ai societăţii orădene de transport în comun vor fi daţi afară pentru ca salariile celorlalţi să crească. Anunţul a fost făcut de primarul Ilie Bolojan, care a precizat că vineri va avea întâlniri cu reprezentanţii salariaţilor pentru a stabili cu cât vor fi ridicate veniturile. Soluţia a fost aleasă după ce vatmanii şi şoferii de autobuze au intrat săptămâna trecută în grevă şi au blocat transportul public timp de două zile şi jumătate.

Concedierea angajaţilor se va face prin reducerea organigramei cu 24 de posturi la personalul auxiliar, decizie votată în şedinţa Consiliului de Administraţie a OTL. Vor urma discuţii cu sindicatele, iar săptămâna viitoare li se vor face oferte angajaţilor. Acestea vor intra în vigoare abia după ce vor expira contractele actuale.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "În cursul zilei de mâine o să-mi aloc o perioadă de timp să discutăm ce variante avem de lucru, o să avem întâlniri inclusiv cu reprezentanţii angajaţilor în aşa fel încât în câteva zile să le putem face o ofertă legată de ceea ce este posibil."

Negocierea contractului colectiv de muncă, de la care a plecat protestul greviştilor de la OTL, a scos la iveală o serie de avantaje pe care angajaţii le aveau şi pe care primarul Ilie Bolojan le consideră exagerate. Este vorba despre obligativitatea societăţii de a plăti nu mai puţin de 12 salarii lunare medii ca şi compensaţie în caz de concediere colectivă şi dreptul angajaţilor la 33 de zile de concediu pe an.

Ilie Bolojan, primarul Oradei: "Sigur nu avem Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele ca un specialist, dacă se întâmplă ceva, să nu-şi mai găsească loc de muncă. Eu cred că astăzi orice mecanic auto, orice contabil, orice conducător auto de la OTL îşi găseşte imediat un loc de muncă în piaţa privată."

Edilul propune acum ca toate societăţile subordonate Consiliului Local să prevadă în contractele colective de muncă plafoane maximale pentru aceste drepturi. Mai exact limitarea la două-trei salarii compensatorii în caz de concedieri.

Reporter: Adrian Ciucuriţă
Operator: Florin Lucuţa

Pe aceeași temă