Controverse în Cimitirul Vesel din Săpânţa. Specialiştii în patrimoniu acuză că restaurarea crucilor se face incorect

Data publicării:
cimitir 060913

Grigore Luţai este preot şi administrator al Cimitirului Vesel de mai bine de 10 ani. Nemulţumit de restaurările făcute în timpul guvernării Tăriceanu, a tocmit câţiva meşteri locali să facă cimitirul... frumos. Căci, spune el, şi în urmă cu 24 de ani tot meşterii locali le restaurau.

"Cei din Săpanţa cum să nu fie avizati? Sunt, pentru că ei au creat cimitirul. Ce condiţii ni se pot pune nouă să vină din afară să ne restaureze cimitirul? Acesta trebuie restaurat de meşterii din Săpanţa", crede Grigore Luţai, administratorul Cimitirului Vesel.

"Avem cam 150 şi ceva de cruci în Cimitirul Vesel, care încă sunt originale, ale lui Ioan Stan Pătraş. Se va vedea că nu e diferenţă mare între el şi continuatorul său", spune Dumitru Pop Tincu, ucenicul lui Stan Ioan Pătraş.

Nu de aceeaşi părere sunt însă cei de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural.

"Culoarea aia proaspătă pe care a dat-o cineva, un meşter popular, pe cruce este nociv, este acid, degradează lemnul. Trebuie folosite culori adecvate, trebuie stopat mai întâi fenomenul de degradare şi după aceea să se restaureze", spune Robert Strebeli, inspector în cadrul instituţiei.

Polițiștii din Maramureș au deschis o anchetă. Şi asta nu este singura problemă. Mai nou, oamenii au renunţat la tradiţia crucilor din lemn şi au ridicat monumente funerare din marmură. Cimitirul vesel de la Săpânţa este considerat monument de interes naţional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri