Sari la conținut

Costume create după tablouri. Două orădence croiesc rochii şi costume renascentiste

Iuliana Chelu îşi aduce aminte că totul a început mai mult ca o joacă. Şi-a dorit ca fiica ei să fie remarcată la serbările de la şcoală şi pentru asta a creat zeci de costume. Pasiunea a fost moştenită de Alexandrina, care lucrează acum alături de mama sa.

De câţiva ani s-au reprofilat şi creează costume specifice perioadei renascentiste. Recunosc că nu e deloc uşor, mai ales când singurele schiţe sunt... tablourile.

"Îţi dă o anumită prestanţă, o anumită personalitate. Absolut îţi dă o senzaţie de înălţime. Te duce în acea epocă", este de părere Iuliana Chelu, creatoarea rochiilor de epocă.

Fiecare costum este lucrat manual. Materialele sunt alese cu grijă, iar perlele sunt aplicate cu migală. Totul pentru ca rochiile să fie cât mai aproape de cele din tablourile celebre.

"Sunt materiale foarte grele tafta, brocart, materiale care au ţinută. Am putea spune chiar materiale folosite pentru draperii, noi le-am folosit pentru rochii pentru că într-adevăr sunt rochii foarte bogate, foarte încărcate", spune Alexandrina Chelu.

Testul publicului a fost trecut cu brio în urmă cu doi ani, când Iuliana şi Alexandrina au creat costumele pentru o piesă de teatru.

"Ţin minte că am colaborat foarte strâns în acea perioadă la spectacol şi eu cred că a ieşit o treabă bună", îşi aminteşte scenograful Oana Cernea.

"Pentru noi, actorii, costumul este foarte important pentru atitudinea care o conferă personajului şi mai ales stilul în care urmează să jucăm. De exemplu, o rochie de epocă te face să intri într-o anumită stare", explică Anda Tămăşanu, actriţă la Teatrul Regina Maria din Oradea.

Nu doar actorii pot îmbrăca aceste creaţii renascentiste. Orădenii care vor să intre în pielea persoanele care au trăit odinioară pot închiria costumele, la preţul de 150 de lei. În funcţie de complexitatea modelului, preţul de vânzare porneşte de la 300 de euro.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş