Sari la conținut

Curăţenie cu bărcile de rafting pe Crişul Repede

Gunoaie strânse cu barca, pe Crişul Repede. S-a întâmplat marţi, în Oradea, unde 100 de voluntari au participat la o acţiune de igienizare a râului. Timp de trei ore au fost curăţate malurile pe o distanţă de câteva sute de metri. Sute de saci cu deşeuri au fost strânse de voluntarii nevoiţi să folosească bărcile ca să ajungă în locurile greu accesibile.

Voluntarii şi-au dat întâlnire la amiază pe malul Crişului Repede, echipaţi cu mănuşi, saci menajeri şi bărci gonflabile.

"Am venit cu trei bărci de rafting. Avem echipamentul obligatoriu pentru rafting, vestă, padelă, bărcile gonflabile. Nu ştiu acum cât o să reuşim să curăţăm, dar am vrea mai mult să facem o sensibilizare a opiniei publice la faptul că mizeria nu se aruncă", a spus Adrian Iuhas, administratorul asociaţiei Master Adventure.

În acţiunea de curăţare a râului s-au implicat şi 50 de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri.

"Acţiunea, sperăm noi, să dea un exemplu şi altor cetăţeni fie că sunt angajaţi ai unor instituţii din resortul de mediu, fie că sunt simpli cetăţeni ai acestui oraş", a precizat Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al ABA Crişuri.

Voluntarii au curăţat ambele maluri din zona podului Decebal. În scurt timp au umplut sute de saci cu deşeuri.

"Am găsit tot felul de mizerii, în special PET-uri, deşeuri menajere, chiar şi surse de uleiuri."

"Mare parte din aceste deşeuri vin din amonte, odată cu nivelurile ridicate ale apelor şi cred că cel mai oportun ar fi să se acţioneze la nivel de educaţie, la nivel de educaţie a individului. Dacă indivizii nu ar mai genera aceste deşeuri, practic acţiunile noastre nu şi-ar mai avea rostul", este de părere Andrei Togor, organizatorul acţiunii, manager al asociaţiei Aqua Crisius.

Acţiunea organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Râurilor a durat aproape 3 ore, timp în care au fost umpluţi sute de saci cu deşeuri. O activitate similară este programată sâmbătă, 18 martie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă