Depistarea cancerului de col, neglijată de medici

Data publicării:
screening 20151112-33819

Ca sa beneficieze gratuit de testul Babes Papanicolau pacientele trebuie sa primeasca o trimitere de la medicul de familie inscris in program. In Bihor aproape jumatate din medicii au uitat sau nu s-au inscris incă în campania derulata de Ministarul Sanatatii. Asta face ca pacientii de pe listele lor nu beneficiazăa de examenul gratuit. Localnicele din Comuna Ineu au aflat de campanie de la televizor dar spun ca medicul din comuna nu le-a sugerat sa merga sa il facă.

România se află pe primul loc în Europa la capitolul mortalitate din cauza cancerului de col uterin. Cu toate acestea multi medicii din zona rurala par sa nu fie foarte interesati de programul de testare dedicat pacientilor lor .

"Deci va urma să mă înscriu, programul din câte ştiu este pe cinci ani, deci este timp suficient să vină femeile să facă în decurs de cinci ani", spune Carmen Sorici, medicul de familie din comuna Ineu.

"Direcţia de Sănătate Publică Bihor nu poate constrânge medicii de familie să se înscrie şi să intre în contact cu o reţea de screening, dar face apel la conştiinţa profesională a medicilor", explica Dorel Tirt,purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Campania de depistare precoce a cancerului de col uterin este gratuită şi se desfăşoară pe o durată de cinci ani. În Bihor, testările se pot face la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea sau la clinica Pelican.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri