Sari la conținut

Despre trecut, la târgul de antichități de la Oradea

Mii de obiecte valoroase, vechi de sute de ani, au fost atracțiile unui târg de antichități organizat în Oradea. De la ceasuri, tacâmuri de argint și oglinzi, până la cristale și bijuterii, toate au atras privirile vizitatorilor.

La târgul de antichități din Oradea l-am găsit pe Liviu Purje, un colecționar de obiecte rare. A moștenit pasiunea pentru frumos de la tatăl său, iar în timp a adunat mii de obiecte. Printre ele un ceas vechi de două secole, care valorează acum 3800 de lei.

„Se găsea în casele de bogătani; nu își permitea omul de rând așa ceva. Este fabricat cu două sute de ani în urmă de frații Perrot din Paris”, a explicat colecționarul.

O altă piesă de colecție, la fel de veche, este o oglindă folosită de doamnele din înalta societate.

„În afară de rama care este din antimoniu argintat, este oglinda chiar originală făcută din cristal”, dă asigurări Liviu Purje. „Pe acestea le găseai în conace, în palate, în castele, la oameni aristocrați.„

Colecționarul este în permanentă căutare de obiecte rare pe care le găsește mai ales în târgurile de antichități.

„Am moștenit un pic cam de la tatăl meu care mi-a lăsat (...) căni foarte vechi, tablouri de valoare, argintărie, statuete. Sunt greu de găsit obiectele care sunt cu adevărat valoroase”, spune Liviu Purje.

Cumpărătorii au avut de unde alege, de la obiecte din secolul al XIX-lea până la cele din anii '40 sau chiar mai noi.

„Am cumpărat un ceas din primul război mondial de trezit soldații și o oglindă foarte veche, argintată. Lucruri frumoase”, consideră un client.

„La târgul de antichități se găsesc și obiecte din timpul celui de-al doilea război mondial, cum este această mașină de scris și acest set de tacâmuri care numără nu mai puțin de 115 piese”, a observat Bianca Firezar, reporter Digi24 Oradea.

Târgul de antichități de la Oradea are loc o dată la două săptămâni.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus
Editor web: Adrian Laboş