Sari la conținut

Distracţie cu limite în Piaţa Unirii. Terasele ar urma să funcţioneze până la ora 23 în timpul săptămânii

Distracţie cu limite în centrul Oradei. Terasele care vor fi amplasate în Piaţa Unirii vor funcţiona până la ora 23 în timpul săptămânii, iar în weekend programul va fi prelungit cu o oră. Este prevederea cuprinsă într-un regulament supus dezbaterii publice. Patronii localurilor susţin că noile reguli le-ar putea afecta încasările, în timp ce clienţii spun că programul de weekend nu le permite să se distreze atât cât vor.

Potrivit propunerii administraţiei locale, pe platoul din Piaţa Unirii vor fi amplasate în această vară 13 terase. Locurile vor fi date prin licitaţie şi vor putea funcţiona până la ora 23 în timpul săptămânii. În weekend ultima comandă va fi luată la miezul nopţii.

"Există şi locuinţe atât în Piaţa Unirii, cât şi pe pietonală şi tocmai de aceea trebuie ţinut cont şi de cei care locuiesc acolo în aşa fel încât aceştia să nu fie deranjaţi de zgomotul pe care îl fac cei care vin pe terase", a explicat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

În ciuda argumentelor edililor, orarul propus i-a nemulţumit atât pe patronii de localuri, cât şi pe clienţi.

"Vorbim despre weekend aici şi respectivele cluburi care sunt la noi sub pasaj au autorizaţie de funcţionare până la 3, 4, 5 dimineaţa, ar fi normal ca şi terasele să fie deschise până la ora aceea. În timpul săptămânii, undeva sunt de acord să fie până la ora 24", spune administratorul unui local din Piaţa Unirii.

"În weekend aş dori să mă relaxez după o săptămână grea pe care am avut-o la şcoală şi la serviciu. Nu mi se pare normal să se închidă la aşa oră scurtă", susţine un client. Altul are o părere diferită: "Mi se pare în regulă până la ora 11 ca să nu fie gălăgie şi este ok. În weekend se poate, da. Poate şi mai târziu chiar, până la 1."

Fiecare proprietar de bar sau pub din Piaţa Unirii va putea licita pentru cel mult două spaţii. Condiţia este ca acestea să nu fie la o distanţă mai mare de 50 de metri de local.

"Am încercat să le amplasăm în aşa fel încât să nu afectăm circulaţia pietonală, să nu afectăm, bineînţeles, circulaţia auto, să lăsăm liber acel spaţiu pentru evenimentele care se vor organiza în continuare în oraş", a detaliat Adriana Lipoveanu, arhitectul-şef al Oradei.

Până la sfârşitul lui martie, dezbaterea este încă deschisă, iar doritorii pot veni cu propuneri şi sugestii legate de program. Tot până la finalul lunii va fi organizată licitaţia şi vor fi anunţate rezultatele.

Terasele pot fi amplasate în Piaţa Unirii din 1 aprilie până în luna octombrie.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuţa