Doar 6 fermieri din Bihor au cerut în acest an de la Uniunea Europeană fonduri pentru agricultura ecologică

Data publicării:
fonduri agricultura


Potrivit statisticilor Direcției Agricole Bihor, 42 de agricultori s-au înscris în 2011 în sistemul de agricultură ecologică, iar vârful a fost atins anul trecut, când în județ au fost înregistrate 300 de ferme bio. În schimb, în 2013 numărul acestora a scăzut cu câteva zeci.

Agricultorii au găsit explicația: "Costurile sunt foarte mari în agricultură şi preţurile la vânzare sunt foarte mici." În plus, pentru trecerea la agricultura ecologică e nevoie de cunoștințe specifice.

Tendinţa este de-a dreptul îngrijorătoare atunci când vorbim despre numărul celor care au solicitat sprijin european pentru culturi sau creşterea animalelor în regim ecologic. De la începutul anului au fost depuse doar 6 cereri faţă de 112 în urmă cu un an. Autoritățile pun acest lucru pe seama condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească solicitanții și a valorii taxelor care le sunt aplicate acestora.

"Trebuie să se înregistreze la Direcţia Agricolă. Trebuie să deţină un contract încheiat cu un organism de inspecţie şi acreditare al Uniunii Europene prin ministerul Agriculturii", detaliază  Ciprian Novac, purtătorul de cuvânt al APIA Bihor. 

Termenul de depunere a dosarelor, prelungit

Directorul Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, atrage atenţia că "organismele de certificare percep taxe pentru tot ce înseamnă colaborarea cu fermierii, taxe care nu pot fi acoperite din acel plus financiar oferit de fondurile europene".

Pentru ca mai mulţi agricultori să poată aplica pentru fonduri europene, ministerul agriculturii a decis să prelungească termenul de depunere a dosarelor de finaţare cu încă o lună şi jumătare începând cu 15 octombrie.
Subvenţiile în domeniul agriculturii ecologice pornesc de la 510 euro pentru exploataţii mari şi pot ajunge până la 611 euro pentru terenurile cu suprafeţe cuprinse între 5 şi 20 de hectare.

În cazul fermelor de animale crescute în regim ecologic, ajutorul european este cuprins între 800 şi 3 mii de euro. 
Anul trecut în Bihor producătorii bio au primit peste 83 de mii de euro.

reporter: Bogdan Costea
operator: Rezmuves Robert

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri