Educație juridică, predată liceenilor din Oradea de judecătorul Cristi Danileț

Data publicării:
Danilet educatie juridica

Lecții de educație juridică, predate la Oradea de un fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii. S-a întâmplat în weekend, în Aula Magna a Universității din Oradea, unde judecătorul Cristi Danileț s-a întâlnit cu zeci de elevi de liceu. Le-a explicat acestora cum să se ferească de infracțiuni ori cum să colaboreze cu autoritățile în cadrul unei anchete. În plus, le-a distribuit gratuit tinerilor un manual de educație juridică.

"Am verificat săptămâna trecută câte legi, ordonanțe și ordonanțe de urgență există în momentul de față în vigoare în România și am constatat cu surprindere că există peste 9000."

Așa și-a început pledoaria Cristi Danileț în fața a peste 70 de liceeni din Bihor. Judecător în cadrul Tribunalului Cluj, magistratul le-a explicat tinerilor care sunt riscurile unui anturaj dubios și le-a atras atenția că după vârsta de 14 ani răspund penal pentru faptele lor.

"Îi învățăm că atunci când au contact cu o anchetă a Poliției trebuie să colaboreze cu organele de anchetă, să le spună adevărul. Că este mai bine să previi decât să combați apoi, că este important de anturaje frecventează."

Liceenii au venit în număr mare la întâlnirea cu judecătorul Danileț.

"Vreau să urmez o carieră în drept, probabil în magistratură, așa că am venit aici pentru a afla opinii despre această meserie", spune unul dintre ei.

"Această educație juridică este foarte importantă, mai ales că noi lucrăm cu astfel de termene, cu legi, termene de legislație și am vrut să am un punct de plecare."

"Cunoașterea dreptului și a statului în societate cred eu că sunt esențiale într-o lume democratică precum cea în care trăim noi."

Întâlnirea tinerilor cu judecătorul Cristi Danileț a fost organizată de Consiliul Elevilor Bihor, printr-un proiect susținut de Fundația Comunitară Oradea.

"Proiectul Antrenăm Vocea Tinerilor vrea să formeze o generație întreagă, li se adresează celor care au ceva de spus, iar atunci când o fac să aibă și caracterul necesar pentru a spune anumite lucruri", a declarat Kristof Korosi, membru al Consiliului Elevilor Bihor.

Cristi Danileț a intrat în magistratură în 1998 și este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din 2011. În ultima perioadă judecătorul a organizat în țară mai multe acțiuni în școli, la care au participat judecători, procurori sau avocați.

Danileț a redactat un manual de educație juridică pe care îl distribuie gratuit sau care poate fi descărcat de pe pagina educațiejuridică.ro.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri