Elevii din cătunul Termezeu, județul Bihor, merg zilnic prin pădure 12 kilometri ca să ajungă la școală

Data publicării:
copii scoala padure 081113

În fiecare dimineaţă, Anca și Ionel, cei doi copii ai familiei Mondec, se trezesc puţin după ora 5. Mănâncă repede şi pornesc la drum, să nu cumva să întârzie la şcoală. Nu uită să-şi ia pungile cu mâncare şi lanternele fără de care nu ar putea trece prin pădurea de lângă cătunul Termezeu.

Ca să ajungă la drumul principal, de unde îi ia microbuzul școlar, cei doi fraţi merg prin pădure kilometri întregi. Povestesc despre orice, doar ca timpul să treacă mai repede. Ionel și Anca nu se mai tem de animalele sălbatice și s-au obişnuit deja cu frigul şi întunericul. Doar iarna mai au probleme din cauza viscolului.

"Ar fi mai bine pentru că ar veni microbuzul după noi sau măcar am putea merge cu bicicleta", spune Anca.

Drumul până la şcoală nu i-a făcut să renunţe. Din contră. În catalogul de la şcoala din Lugaşu de Jos, Ionel are 10 pe linie, iar Anca a încheiat anul trecut cu media 9,70.

"Au rezultate deosebite la învățătură, iar în ceea ce privește comportamentul lor este exemplar", confirmă Elisabeta Salva, profesoară la școala gimnazială din Lugașu de Jos. "Îmi place să învăț, sunt profesori buni și e bine la școală", recunoaște Ionel.

În situaţia celor doi fraţi mai sunt alţi doi copii, care acum se află în vacanţă. Au scăpat deocamdată de drumul greu, prin pădure. Primarul din Lugaşu de Jos spune că în curând situaţia se va reglementa şi oamenii din Termezeu vor avea o legătură directă cu centrul de comună.

reporter: Claudiu Mihuț
operator: Constantin Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri