Sari la conținut

Există, dar nu transportă elevi. 25 de microbuze şcolare nu sunt folosite în Bihor

Primăria din comuna Cefa a primit două microbuze şcolare, însă doar unul circulăâ. Deşi nou-nouţ, mijlocul de transport în comun, în care ar putea fi transportaţi 16 elevi, stă în parcare.

"Nu s-a prezentat la concursul care trebuia să aibă loc pe 25 septembrie niciun candidat, niciun șofer. După aceea s-a reluat pe 26 octombrie aceeași procedură, tot pentru a angaja șoferi pe acest microbuz. S-a depus un singur dosar, dar respectivul domn care a depus dosarul nu s-a prezentat la concurs. În situația asta am rămas fără șofer", explică Mihai Hotea, viceprimarul comunei Cefa.

Șanse ca situația să se remedieze nu prea sunt. Singurul șofer profesionist din Cefa, care deține un permis de categoria D, are 72 de ani şi nu are nici cea mai mică intenție să urce din nou la volan.

"Nu prea sunt șoferi cu categorie D din câte știu eu pe aici, prin zonă, pe la noi. Probabil și din cauza salariului, nu știu, programul probabil."

În Roşiori, aceeași problemă. Microbuzul de la stat, deși funcțional, este abandonat în curtea unei grădinițe. Copiii vin la școală cu o mașină de la o firmă particulară. A fost cea mai bună soluție, spune primarul, care a preferat să plătească aproape 1500 de lei unui transportator particular, decât să plătească salariul şoferului, motorina, asigurarea şi întreţinerea maşinii.

"A trebuit să rezolvăm cumva transportul elevilor și ani de zile cu această metodă am reușit să rezolvăm și ieșim cu un cost mai mic", susţine Monika Tiponuț, directoarea școlii gimnaziale din Roșiori.

"Din punct de vedere al distribuirii microbuzelor la nivelul Bihorului, Guvernul României, respectiv instituția prefectului s-a achitat de sarcini cu privire la nevoia microbuzelor în județ", susţine Claudia Timofte, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Bihor.

În județul Bihor au fost aduse 154 de microbuze prin programul guvernamental al ministerului dezvoltării regionale. 25 dintre acestea sunt trase pe dreapta.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Pe aceeași temă