Expoziţie de trofee de vânătoare din Africa la muzeul din Carei

Data publicării:
elefant si oameni

În total, 50 de trofee de vânătoare și peste 100 de arme pot fi acum admirate gratuit de vizitatori.

"Avem în prima sală un elefant, un trofeu de elefant, craniu de elefant, diferite tipuri de antilope și cea mai faimoasă parte e in ultima sală, unde sunt expuși trei lei, rinocerul alb, girafă, bivolul african și struț", explică Attila Nandor Hago, directorul muzeului municipal din Carei.

"Lângă fiecare trofeu există o fotografie a vânătorului lângă animalul împușcat pentru a dovedi veridiciatea trofeului, după care, printr-un cod QR, deținătorii de telefoane mobile și tablete pot afla informații despre animalul respectiv", a completat Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Cultură și Sport Carei.

Cei mai mulţi dintre vizitatori sunt pasionații de vânătoare și elevii.

"Nu am știut că vom prinde și o expoziție specială cu animalele din Africa. Pentru elevi a fost ceva unic", susţine Imola Vass, profesor.

"Expoziția despre animalele din Africa e inedită pentru ei, pentru că aici pot vedea o grămadă dintre animalele existente în Africa în mărimea lor naturală", spune Anca Horotan, profesoară.

"Am avut foarte mari emoții când le-am văzut și mi-a fost frică."

Expoziţia are o valoare foarte mare, spun muzeografii. „Doar doborârea elefantului costă 35 de mii de dolari; la asta se adaugă și adeverința pentru folosirea armei, plus cheltuieli de safari de transport și transportul până la destinație. Eu cred că valoarea totală este de câteva sute de mii de dolari", susţine şeful muzeului din Carei.

Pentru că o astfel de colecție este rară, multe muzee vor să o găzduiască. În iulie ea va lua calea Occidentului și se va întoarce în țară în 2016.

Exemplarele unicat de animalele africane au fost împușcate de sătmăreanul Tibor Zoltan Panczel. Prosper om de afaceri, acesta a moștenit pasiunea vânătorii de la străbunicul său, Gyula Nonn, cel care a înființat prima asociație de vânătoare din Carei. Panczel a fost membru al Ordinului Suveran Sfantul Ioan de Ierusalim, Cavaleri de Malta.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri