Forfotă în serele cu flori. Zeci de mii de ghivece vor împânzi piețele de 1 Martie

Data publicării:
sere flori

În serele pe care Laura Iacob le are în Sântion, lângă Oradea, se lucrează neîntrerupt în această perioadă. Peste 15 mii de flori au fost comandate de supermarketuri din orașele mari ale țării.

"Am avut vreo 2 mii de zambile, vreo 5 mii de primule și mai avem acum în jur de 12 mii de mușcate. Noi am început vânzarea din 10 februarie, de Valentines. Florile merg în toată țara", spune Laura Iacob.

"Ele înfloresc în perioada asta în care nu prea avem foarte multă căldură, deci sunt rezistente la frig și au un colorit foarte, foarte bogat, foarte frumos, cu culori aprinse", explică Adrian Derecichei, inginer horticol.

La final cu pregătirile pentru primăvară este și doamna Elisabeta Peto. De 10 ani bihoreanca se ocupă de flori și nu este zi de 1 Martie în care să nu aibă flori în solarii. Pentru ca lădițele să fie pline cu zambile și lalele, muncește încă din toamna anului trecut.

"Atunci le punem bulbii în ghivece și le astupăm în pământ, în solar, le acoperim cu turbă și așa rămân până în ianuarie, până la început și după aia le scoatem din turbă, le curățăm ghivecele și începem încălzirea pentru ei", spune femeia.

Florile produse în serele și solariile din Bihor au ajuns deja la comercianți, iar mâine vor împânzi piețele.

"Vânzările merg foarte bine, dar ne așteptăm să crească în perioada 1-8 martie și să vină mult mai multă lume."

"Cel mai bine în acest moment trec zambilele și primulele foarte bine, dar și mușcatele."

Că efortul și investiția merită o recunosc atât producătorii, cât și vânzătorii. Asta cu atât mai mult cu cât martie e luna care le aduce un profit pe care nu îl fac în tot restul anului.

În sere un ghiveci se vinde între 3 și 5 lei. În florării ajunge să coste chiar și 10 lei.

Reporter: Diana Grad
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri