Sari la conținut

Forfotă în vămile din vestul țării. Românii se întorc la muncă în străinătate

Sfârșitul lunii august înseamnă, pentru cei mai mulți dintre românii care lucrează în străinătate, finalul concediilor. Ca în fiecare an în această perioadă, punctele de frontieră din vestul țării sunt tranzitate de sute de mii de persoane. Prin vama Petea, de exemplu, de sâmbătă până azi au ieșit din țară peste 24 de mii de români.

Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea: "Potrivit reprezentanților Poliției de Frontieră, într-un interval de 48 de ore, prin vama Petea au ieșit din România spre Ungaria, peste 7 mii de autovehicule și un număr total de 26.000 de persoane, din care 24.000 de cetățeni români."

"- Din Franța am venit la Maramureș, acasă, în vacanță o lună și înapoi.
- Și cum e acum sentimentul?
- Sentimenul cum e?! Trebuie să mergem înapoi să facem bani că aici… Cu curaj înainte!", spune un român stabilit în Franța.

Același sentiment l-a trăit și Ioan Beșleagă, originar din Iași. De 10 ani țara lui de adopție este Italia, unde lucreaza și unde își are familia. "Acolo e viața mai bună. Mai bună, câștigăm mai bine. Trebuie să mergem înainte așa…oricum 2-3 ani, 2-3 și dupa aceea ne întoarcem, vrem să ne întoarcem acasă."

În schimb, traficul prin vama Borş este mai scăzut cu 20% decât în alţi ani. Chiar şi aşa au fost luate mai multe măsuri.

Anca Deac, reporter Digi24 Oradea: "Ca să nu se mai formeze cozi uriaşe în Vama Borş, autorităţile au suplimentat numărul arterelor atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire din ţară, precum şi numărul poliţiştilor de frontieră care verifică documentele."

Cozi au fost doar la camioane, pe sensul de ieşire din ţară.

Politiștii de frontieră estimează că vârful de trafic pe sensul de ieșire din țară prin vămile din vest va fi atins la sfârșitul acestei săptămâni.

Reporteri: Izabela Jurasko / Anca Deac
Operatori: Kristian Kosa / Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş