FOTO-VIDEO. Sonda din Satu Mare arde de 10 zile. Situaţia va fi evaluată de şeful DSU, Raed Arafat

Data actualizării: Data publicării:
sonda Moftin interventie 9
Incendiu la sonda de gaz din Moftin. Foto: ISU Satu Mare

Au trecut 10 zile de când sonda de gaz de la Moftin, judeţul Satu Mare, arde fără încetare. Pompieri din şase judeţe au fost trimişi în zonă şi, alături de specialişti canadieni, pregătesc intervenţia de stingere a focului. La Moftin ajunge astăzi şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Secretarul de stat Raed Arafat vine în județul Satu Mare pentru a evalua situația incendiului de la sonda de gaz de la Moftin. Alături de şeful DSU se află inspectorul general al IGSU, colonelul Daniel Dragne, și conducerea companiei canadiene Serinus.

În zonă au fost trimişi pompieri din şase judeţe, cu motopompe de mare capacitate, cu autospeciale şi containere logistice. Este vorba despre:
- ISU Satu Mare, cu 2 ofițeri, 33 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o autospecială de stingere cu apă și spumă și 3 motopompe remorcabile.
- ISU Bihor, cu 9 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, un microbuz;
- ISU Bistrița-Năsăud, cu 5 subofițeri cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o motopompă de mare capacitate;
- ISU Maramureș, cu 6 subofițeri cu un autocamion și o motopompă de mare capacitate;
- ISU Sălaj, cu 11 subofițeri cu un autocamion, o motopompă de mare capacitate, o motopompă și o autospecială cu tun cu capacitate de 9000 de litri;
- ISU Timiș, cu un ofițer, 22 subofițeri cu un un autocamion, o motopompă de mare capacitate, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, un microbuz și un container logistic;

Aceştia sunt pregătiți să intervină pentru protecția specialiştilor care vor merge la gura sondei; în acest scop vor folosi tunuri de apă pentru realizarea unor perdele de protecție.

foto: ISU Satu Mare
foto: ISU Satu Mare

Intervenţia este dificilă, spun reprezentanţii ISU Satu Mare: mai întâi au fost realizate şi consolidate căile de acces și de intervenție, care să permită accesul utilajelor grele, a autospecialelor de stingere şi amplasarea rezervoarelor de apă.

După înlăturarea turnului sondei, specialiştii canadieni care au sosit la Moftin urmează să evalueze situaţia şi vor stabili cum vor fi captate gazele pentru stingerea incendiului.

Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri