Hingherii de la 130 de kilometri distanţă. Câinii dintr-o comună din Bihor, duşi la un adăpost din Satu Mare

Data publicării:
caini

Situaţie absurdă într-o localitate din Bihor. Stăpânii mai multor câini s-au trezit că trebuie să-şi ridice patrupedele "săltate" de hingheri, tocmai din judeţul Satu Mare. Primăria comunei Sântandrei a încheiat un contract cu un adăpost de aici, aşa că toţi câinii capturaţi de pe stradă sunt duşi la peste 130 de kilometri distanţă. Joi, mai mulţi iubitori de animale au bătut drum lung ca să salveze necuvântătoarele de la moarte sigură.

Aproape 40 de câini, pui şi adulţi, au fost ridicaţi din adăpostul de la Dara, judeţul Satu Mare, de o asociaţie pentru protecţia animalelor din Bihor. Membrii acesteia, dar şi iubitorii de animale sunt revoltaţi pentru că patrupedele, multe care au stăpân, au fost capturate şi duse la mai bine de 130 de kilometri distanţă.

"Sunt foarte mulţi câini cu stăpân care nu au posibilităţi să ajungă în judeţul Satu Mare să-şi revendice câinii. Sunt foarte mulţi proprietari care nu ştiu că ai lor câini au ajuns aici", spune o doamnă.

"- Este pe site, se poate interesa, ei ştiu foarte bine, se uită, urmăresc.
- Dar oamenii mai în vârstă care nu au acces la internet?
- Sunt telefoane, nu mai pot lua legătura cu nimeni?", se întreabă Iosif Balog, proprietarul adăpostului din Dara.

"32 (de câini - n.n.) am vrut prima dată. Foarte greu am primit şi puii, doar vorbind foarte, foarte delicat cu ei. Şi am mai reuşit să scoatem pe buletinele fetelor care au venit cu mine încă şase într-o stare groaznică", povesteşte Ildiko Kosztin, reprezentanta Asociaţiei Animal Shields Oradea.

"Puiuţii sunt ţinuţi în condiţii mizere, se spală cu furtunul, puiuţii toţi sunt uzi până la piele, sunt cu burţile umflate, pline de viermi", acuză o altă doamnă.

Dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după 14 zile, câinii sunt eutanasiaţi.

"Câinii care sunt eutanasiaţi nu sunt cipaţi, pentru că nu are rost să-şi ducă microcipul pe lumea cealaltă", susţine Geza Dohi Trepszker, directorul adăpostului din Dara.

Contractul încheiat cu firma din Satu Mare s-a făcut în baza unui licitaţii de achiziţie publică, explică Ioan Mărcuş, edilul din Sântandrei, comuna de unde au fost capturaţi câinii. "Spun asociaţiile pentru protecţia animalelor că au ridicat inclusiv câini cu stăpân. Dacă nu sunt în curţile oamenilor, sunt pe domeniul public - nu prea este corect să stea pe domeniul public."

Câinii luaţi din adăpost vor ajunge la veterinar pentru tratament, li se vor întocmi carnete de sănătate şi vor fi promovaţi pentru adopţie.

Reporter: Anca Deac
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri