Ignatul, sărbătorit cu o lună mai devreme într-o comună din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
sarbatoare Ignat in avans9

Sute de kilograme de cârnați, caltaboși și toroș au fost gătite de zeci de locuitori ai comunei bihorene Oșorhei. Edilii au organizat sărbătoarea de Ignat cu o lună mai devreme decât data tradițională, 20 decembrie, astfel încât toți să se înfrupte din preparate înainte de începerea postului. O porție a costat 15 lei, iar banii vor fi donați unor asociații care militează pentru ajutorarea copiilor cu probleme de sănătate.

10 echipe de bucătari s-au aliniat, sâmbătă, la startul întrecerii de gătit din Oșorhei. Pregătirile au început de la primele ore ale dimineții, când fiecare echipă formată din 4 sau 5 persoane și condusă de câte un consilier local a primit o carcasă de porc. Gospodarii au tranșat mai întâi carnea, după care s-au ocupat de prepararea mâncărurilor tradiționale.

"Eu, de exemplu, despic în două, scot costițele, slănina de sub burtă, coltletul, pulpele și slănina la final. Durează tranșarea în jur de o oră chiar și o oră și jumătate", a explicat Ioan Gligor, viceprimarul comunei Oșorhei.

Toate echipele au fost obligate, potrivit regulamentului de concurs, să prepare cârnat, caltaboș și toroș.

"- Costițele se taie, se pun la prăjit și după ce s-au prăjit bine, adăugăm varza și se condimentează.
- Cât trebuie lăsate apoi?
- Sunt lăsate o oră și jumătate ca să se înmoaie varza și să se pătrundă bine carnea. Pun sare și piper, cam atât", a spus Florin Purda, consilier local din Oșorhei.

"Toată carnea din porc și ce rezultă o folosim la cârnat. Se macină carnea după care începem să o preparăm, băgam piper, sare și usturoi, apoi o frământăm și începem producția", a explicat Dumitru Cuc, consilier local.

Toți cei care au vrut să guste din bunătățile pregătite și-au cumpărat tichete de 15 lei. Atât a costat o porție în care erau incluse preparatele tradiționale. Un juriu condus de un bucătar-șef a premiat cei mai buni cârnați, caltaboși și toroși, dar și echipa care a vândut cea mai multă mâncare.

sarbatoare Ignat in avans9
sarbatoare Ignat in avans9

"Nu pesta porcină ne-a făcut să facem sărbătoarea acum, mai repede, dar de luni începe postul și lumea nu mai mănâncă de dulce. Prima ediție am organizat-o în decembrie și a venit puțină lume", susține primarul comunei Oșorhei.

Cu banii încasați Primăria Oșorhei va plăti cele 10 carcase de porc, iar banii rămași vor fi donați Asociației SOS Autism Bihor. Mâncarea rămasă a fost dusă unor familii fără posibilități materiale din comună.

Ajunsă la a treia ediție, Sărbătoarea Ignatului de la Oșorhei s-a încheiat cu un spectacol de muzică și dansuri populare.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri