Sari la conținut

În căutarea dosarului pierdut. Un dosar aflat în arhiva Tribunalului Bihor din 2007 este de negăsit

UPDATE: În urma documentării acestei ştiri de reporterul Digi24 Oradea, angajaţii Tribunalului Bihor au reuşit să găsească marţi după-amiază dosarul dispărut în arhiva instituţiei.


Dosarul a fost solicitat de foştii angajaţi ai CET în urmă cu peste o lună.

"În data de 23 septembrie m-am prezentat la arhiva Tribunalului cu una dintre colege și ni s-a spus că nu a fost găsit dosarul, să revenim săptămâna viitoare deoarece arhiva s-a mutat", susţine Silvia Varodi, fostă angajată a CET Oradea.

Pe 8 octombrie, avocatul celor 150 de foşti angajaţi ai CET Oradea a făcut o adresă oficială Tribunalului Bihor. Se cereau acte din acest dosar pentru a bloca o acţiune de executare silită îndreptată asupra clienţilor săi. Fără succes, însă.

"- Cum vă explicați dispariția acestui dosar ?
- Deocamdată continuăm demersurile pentru găsirea lui. L-am solicitat de două săptămâni și acest dosar încă nu este găsit; poate fi din cauza faptului că dosarele vechi se păstrează în altă locație decât sediul Tribunalului", consideră avocatul Bogdan Vântu.

Am încercat să aflăm explicaţia Tribunalului Bihor privind dispariţia unui dosar din arhiva instituţiei.

Cristian Monenci, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bihor: "Dat fiind faptul că arhiva Tribunalului se află într-o altă locație, ca urmare a lucrărilor la Palatul de Justiție, până în prezent dosarul nu a fost găsit. Vreau să vă spun că aproape zilnic dosarul a fost căutat; din păcate, până azi nu a fost găsit."

"Dacă va fi un dosar pe care intenționat nu vrea să-l găsim, atunci vom face demersurile necesare", atenţionează foştii angajaţi.

Dosarul figurează în arhiva Tribunalului Bihor din 2007. Dacă acesta nu va fi găsit, singura variantă pentru angajaţii CET este tot instanţa de judecată: "Legea prevede posibilitatea ca dacă un dosar dispare, se are în vedere și această posibilitate să se procedeze la reconstituirea lui de către instanța ce l-a avut în păstrare", susţine Cristian Monenci.

Pe lângă neglijenţa instanţei, cei 150 de foşti angajaţi ai CET Oradea duc o luptă dură şi cu executorii judecătoreşti. În 2002, ei au primit salarii compensatorii în baza unei decizii a Judecătoriei Oradea, însă ulterior au pierdut toate procesele. În decembrie 2014 au fost informaţi că trebuie să returneze toate sumele primite, indexate cu inflaţia. Acestea ajung, în unele cazuri, şi la 30 de mii lei de persoană.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Pe aceeași temă