Sari la conținut

În Oradea a fost deschisă o piaţă a producătorilor locali, cu cele mai mici preţuri din oraş

Ideea pieţei în care să vândă numai fermierii care au produse din Bihor a venit tocmai de la agricultori. Concurenţa neloială făcută de intermediarii care impun preţurile în pieţele tradiţionale i-a făcut pe mulţi dintre ei să nu-şi mai poată comercializa marfa decât direct către clienţi.

„O astfel de piaţă este piaţa adevărată. Piaţa producătorilor, nu piaţa intermediarilor, şi încă se conturează această piaţă, să se dezvolte şi sperăm ca în scurt timp să fie mai mulţi producători şi clienţi cât mai mulţi, pentru a mânca sănătos şi direct de la producător", spune Andrei Taichi, producător de produse lactate.

„De aproximativ doi ani se plâng, nu avem unde vinde produsele. Avem intermediari care vin să ne ia produsele şi le vând mai departe la nişte preţuri cu care nu putem concura. La înţelegerea cu ei am ajuns să facem această piaţă privată, unde nu se percepe taxă, dar să se respecte condiţia minimă: să vină cu produsele proprii şi la un preţ foarte bun", cere Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene.

Piaţa funcţionează în cartierul Prima, la intersecţia străzilor Constantin Noica şi Bumbacului, după reguli simple: se vând numai produse din Bihor, cu cât mai puţine pesticide, la preţuri mai mici decât în celelalte locuri din oraş iar producătorii scapă de samsari.

„Ar fi bine să se limiteze numărul lor, pentru că ei nu ştiu cum se produc şi de multe ori strică toată afacerea asta cu vânzarea, atât din punct de vedere al produsului, cât şi din punct de vedere al preţului", consideră Moise Guţ, producător de legume.

Clienţii nu s-au lăsat aşteptaţi pentru că pteţurile pot fi chiar şi cu doi lei mai mici decât în pieţele tradiţionale.

Asociaţia Firmelor Bihorene se gândeşte să îi ajute pe agricultori să-şi vândă produsele care ar putea transforma agricultura într-o afacere profitabilă.

reporter: Laura Breb
operator: Robert Rezmuves