Sari la conținut

Jungla parcărilor din Oradea. Pentru că nu sunt amendaţi, şoferii parchează chiar şi pe spaţiile verzi

De două săptămâni, de când Prefectura Bihor a atacat în instanţă Regulamentul de parcare din Oradea, în oraş nu se mai aplică amenzi pentru parcări neregulamentare. Rezultatul: în centru găseşti cu greu un loc de staţionare, iar şoferii caută minute în şir un petic de asfalt unde să-şi lase maşina. De multe ori, fără succes.

"Ne învârtim vreo jumătate de oră ca să găsim în centru un loc de parcare", spune o şoferiţă.

Sătui să piardă timpul, şoferii îşi lasă maşinile peste tot. Unii parchează pe trecerile pentru pietoni, alţii pe zonele verzi. Sunt conducători auto care transformă trotuarul în parcare.

"-Ştiţi că nu aveţi voie să parcaţi aici ?
- Nu am alt loc aştept, plec imediat, m-am oprit aici!"

"-De ce aţi parcat în acestă zonă?
- Pentru că nu este loc de parcare şi am vrut să intru la primărie.
- Aţi lăsat maşina în loc nepermis!
- Da, dar am pus avariile!"

Autorităţile ridică neputincioase din umeri.

"Poliţiştii locali nu pot aplica sancţiuni contravenţionale persoanelor care parchează în zone marcate şi în zonele haşurate", susţine agentul Monica Ambro, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Oradea.

Cei mai afectaţi de această situaţie sunt şoferii care şi-au cumpărat abonamente de parcare pe un an, iar acum nu mai găsesc locuri libere. Şi pietonii riscă să fie loviţi când se strecoară printre maşini.

Din cauza suspendării plăţii tichetelor de parcare şi a amenzilor, administraţia a pierdut în primele patru zile de la aplicarea măsurii peste 100 de mii de lei. Până când instanţa se va pronunţa în cazul acţiunii introduse de Prefectură, sancţionarea parcărilor ilegale este suspendată în Oradea.

reporter: Bogdan Costea
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş