Sari la conținut
News Alert

La noi dezbatere, la unguri lege. Supermarketurile sunt închise duminica în ţara vecină

Duminica este una dintre cele mai aglomerate ale săptămânii pentru hypermarketurile din România. Parcările sunt ticsite de maşini, iar cumpărătorii vin în valuri pentru a se aproviziona.

"Este foarte aglomerat acum când e deschis", spune unul dintre ei. "Duminica se cumpără mult, în schimb, după părerea mea, ar trebui să fie închis, ar trebui să ai și tu măcar o zi de relaxare."

Ungaria aplică deja o reglementare care interzice marilor magazine să deschidă duminica. Data aleasă pentru a pune în aplicare noua lege a fost ziua naţională.

"În Ungaria părerile sunt împărțite. Sondajul efectuat arată că 60%-70% ar dori să fie deschise magazinele mari duminica", spune un locuitor din Berettyoujfalu, Ungaria.

"Nu-mi place că este închis totul, pentru că nu poți cumpăra nimic."

Această lege avantajează totuşi magazinele mici din Ungaria, care nu intră sub incidenţa acestei legi.

"De dimineață până seara sunt deschise. Dacă cineva are nevoie de ceva. Nici nu s-au obișnuit oamenii să facă cumpărăturile vineri sau sâmbătă."

O lege similară este în dezbatere în România, la propunerea parlamentarilor PNL. Iniţiativa este sprijinită de Asociația Administratorilor de Piețe din România, care spune că ea ar avantaja producătorii locali.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță