Liliecii din Apuseni, protejaţi cu bani europeni

Data publicării:
beta lilieci

Până acum, în peşterile uşor accesibile din munţii Apuseni turiştii intrau fără probleme şi deranjau habitatul care exista acolo de mii de ani. Din acest motiv, a fost pus în practică un proiect care are ca scop protejarea liliecilor şi a cavernelor.

"Există câteva colonii de naştere, chiar de mii de exemplare, respectiv colonii de hibernare, care sunt unice în toată Europa", spune Farkas Szodorai-Parádi, manager proiect.

Pe parcursul a doi ani, mai multe peşteri au fost curăţate de deşeuri şi s-au montat semne de avertizare prin care se interzice accesul. Au fost editate materiale informative pentru schimbarea atitudinii faţă de lilieci, despre care mulţi cred că ar fi periculoase.

"Nu se agaţă de părul nostru, nu ne fac absolut nimic. Dar deja prezenţa noastră, faptul că punem lumină pe ei, sau chiar şi făclii, cum se făcea mai demult, s-a intrat cu făclii, şi atunci deranjul este enorm", explică Richard Hoffman, zoolog.

Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 1,2 milioane de euro, din care 643 de mii au sosit prin programul european Life.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri