Sari la conținut

MARAMUREŞ. Festivalul danțului la șură

De 8 ani încoace, în a doua zi de Rusalii, gospodăria din Groși a celebrului taragotist Dumitru Dobrican devine scenă pentru soliști și dansatori de muzică populară din Maramureș.

"La o casă de oameni buni au loc cei care se comportă pe aceeași măsură. Vin toți cei cărora le place să trăiască momente românești, vin la noi să vadă adevăratul dans la șura, cu totul deosebit", spune gazda.

"- Am reînviat dansul la șură. Pașii au fost mărunți, dar rezultatele acum se văd.
- Cum e să fii gazdă pentru atâția zeci de oameni?
- Nu-i ușor, dar e tare frumos. E tare plăcut când îi vezi în curtea ta îmbrăcați frumos", spune şi Mărioara Dobrican.

Chiar dacă au dansat pentru prima dată în curtea unei gospodarii, cursanții Ansamblului Folcloric Național Transilvania s-au declarat entuziasmați de ideea unui astfel de festival.

"N-am mai dansat niciodată în curtea unei case și mi se pare o idee foarte frumoasă și interesantă", este de părere Daiana Topan, de la Ansamblul Folcloric Național Transilvania.

O completează coregraful Amalia Mureșan: "E îmbucurător faptul că acum vin și cei mici și cei mai mari și promovăm împreună tradiția, ceea ce e foarte important."

Și tot pentru a promova tradiția, gazdele au cerut ca toți participanții la festival să vină îmbrăcați în costume populare. Cei mai mulți s-au conformat.

"- Ați respectat cerința, ați venit în costum popular
- Obligatoriu, asta e una dintre cerințele de bază în cadrul festivalului."

"E o idee foarte minunată, ne încântă, e frumos."

Petrecerea cu muzică, dans și voie bună din gospodăria soților Dobrican a ținut o întreagă după-amiază.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa