MARAMUREŞ. Paștele, sărbătorit în casa olarului. Meșterul Daniel Leș își învață oaspeții să facă oale din lut

Data publicării:
foto olar MM

foto: Izabela Jurasko/ Digi24

În casa olarului Daniel Leș, situată la poalele munților Gutâi, se vorbește zilele acestea grai moldovenesc. Patru familii venite tocmai din Iași au ales ca anul acesta să sărbatorească Paștele în stil maramureșean.

"Nu puteam să alegem decât Maramureșul, pentru că am mai fost în zonă și am avut o revelație, ca să zic așa. În ce sens?! Am constatat că tradițiile se păstrează extraordinar de bine și de frumos aici, în zona Maramureșului, și am hotărît să revenim", spune Constantin Nicu.

"Este ceva nou… deja au fost încondeiate ouăle. Cei tineri, adică copiii noștri, au fost foarte interesați", susţine Adrian Nicu.

"- Cum decurg pregătirile?
- Suntem pe terminate. Ouăle roșii sunt gata, facem drobul, ciorba de perișoare, pasca trebuie să fie gata în seara aceasta. Suntem aproape gata și bucuroși de sărbătoare", spune Daniela Leș, proprietara pensiunii.

În timp ce în bucătărie se muncește de zor, în curtea casei meșterul olar Daniel Leș le dezvăluie musafirilor câteva dintre tainele acestui vechi meștesug.

În mai puțin de 10 minute, sub mâinile turistului, atent supravegheat de meșterul olar, bucata de lut prinde contur, iar în final farfuria sau blidul – cum i se mai spune în zona Maramureșului – prinde contur. Urmează să fie ars la cuptor, iar în final luat acasă de olarul de ocazie drept amintire.

"Turiștii din Iași au venit să ne viziteze. Lecții de olărit, povești spuse la lumina lumânărilor, la lumina lămpilor. Ei caută, nu caută neapărat să manânce cât mai mult. Ei caută o formă autentică de a trăi la evenimentul cel mai important: moartea și invierea lui Isus", povesteşte Daniel Leș.

În seara aceasta, turiștii vor lua parte la slujba de Înviere, iar până marți, când vor pleca spre casă, și-au propus să viziteze și o mică parte din Maramureș.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri