Sari la conținut

MARAMUREŞ. Purceluși mistreți… de casă, rezultatul încrucișării între un porc domestic și un mistreț

Au doar zece săptămâni, urechi ceva mai ascuțite, iar părul le este scurt, sârmos și dungat. Nu au nume, însă sunt cu adevarat o pată de culoare în gospodăria familiei Cozmuța din Preluca Nouă. Sunt purceii rezultați din încrucișarea unui porc domestic din gospodăria familiei cu un mistreț.

"Noi toamna lăsăm scroafele în pădure la ghindă și, știu eu, din întâmplare s-a întâlnit cu ceva vier de pădure și au ieșit asemenea purceluși", explică Anișoara Cozmuța, proprietara purcelușilor.

Și astfel, după aproape 4 luni, scroafa din gospodărie a fătat 11 purceluși diferiți de semenii lor domestici. Dintre ei doar patru au rămas doar patru - ceilalți și-au găsit noi stăpâni.

"- Foarte voioși, foarte rapizi față de ceilalți, sunt mai rapizi, nu sunt bolnavi. La mâncare ei sunt primii, ei sunt șefii, dupa aia.
- Moștenesc din genele tatălui?
- Da, bineînțeles. Mama e foarte pașnică, nu cum sunt ei de nebuni", a observat Mihai Cozmuța, proprietarul purcelușilor.

"- Ce fac ei toata ziua, cât e ziua de lungă?
- Mai dorm, mai se scaldă, mai aleargă", completează Darius Cozmuța.

Vestea nașterii celor 11 purceluși mistreți s-a răspândit în sat.

"- Ați mai văzut, ați mai auzit?
- Am mai auzit, am mai auzit.
- S-a mai întâmplat aici în sat?
- La mai mulți."

Nașterea celor 11 purceluși nu este singulară în Preluca Nouă. Recent, într-o altă gospodărie, au venit pe lume 6 purceluși dungați, tot din încrucișarea celor 2 specii. Un astfel de exemplar se vinde cu 100 de lei, în timp ce un purceluș domestic de doar câteva săptămâni, costă între 60 și 80 lei.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa