Sari la conținut

Medicii şi asistentele de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor rămân în arest

La primele ore ale dimineţii, medicii și asistentele Serviciului de Expertiză Medicală a Casei de Pensii Bihor, acuzați că au luat mită, au fost aduși în fața judecătorului.

"- Domnule doctor, ce sperați să decidă judecătorul?
- Nu știu.
- Vă considerați vinovat?
- Nu!"

"Am pledat evident pentru respingerea propunerii de arestare și am cerut în subsidiar o măsură preventivă alternativă. Azi nu facem fondul cauzei și stabilim o vinovăție sau o nevinovăție", a explicat Răzvan Doseanu, unul dintre avocaţii apărării.

Apărarea a încercat înlocuirea măsurii arestării cu alta mai blândă: arestul la domiciliu sau punerea în libertate. Ca să-şi scape clienţii, avocaţii au invocat faptul că ancheta trebuia instrumentată de DNA, nu de Parchetul judeţean Bihor.

"Este o contradicție evidentă să vii să spui că încă nu ai constatat o luare de mită al cărui cuanatum să depășească 10 mii de euro sumă și cuantum care atrage competența DNA, dar în același timp să institui măsuri asiguratorii în sensul confiscării de bani, popriri, sechestre de sute de mii de euro", susţine Doseanu.

"S-a încălcat principiul caracterului nepublic al urmăririi penale; de data acesta avem o infracțiune prevăzută de articolul 277 care atrage nulitatea actelor de urmărire penală ca urmare că au fost mediatizate acte din dosar", a detaliat Alexandru Lele, unul dintre avocaţii apărării.

Mai exact, avocatul s-a referit la imaginile realizate de anchetatori în cabinetele medicilor şi care au apărut în presă.

"Dacă cineva s-a sesizat că s-a dat și luat mită ar trebui să avem și suspecți și inculpați pentru dare de mită și suspecți și inculpați pentru luare de mită", a declarat Răzvan Doseanu.

Judecătorul a respins contestaţia avocaţilor apărării, care au cerut punerea în libertate a celor 10 medici şi asistente. După șase ore de audieri şi deliberări, magistratul a decis să menţină mandatele de arestare emise de Tribunalul Bihor.

Tot astăzi poliţiştii au continuat audierile persoanelor care s-au pensionat pe caz de boală. Miercuri, nu mai puţin de 250 de persoane au dat declaraţii dacă au oferit sau nu bani medicilor şi asistentelor pentru a li se aproba dosarul de pensionare.

Reporter: Bogdan Costea
Editor web: Adrian Laboş

Pe aceeași temă