Sari la conținut

Medicii şi farmaciştii arestaţi de Tribunal au fost trimişi în arest la domiciliu de către Curtea de Apel Oradea

La ieşirea din sala de judecată, doar medicul Larisa Dumbravă a susţinut că arestarea ei este un abuz. Atât ea, cât şi ceilalţi 12 medici şi farmacişti acuzaţi de înşelăciune şi evaziune fiscală au cerut Curţii de Apel Oradea să-i elibereze şi să-i plaseze sub control judiciar ori să-i trimită în arest la domiciliu.

"Nici parchetul şi nici Tribunalul Bihor nu a furnizat acele date şi indicii din care să rezulte săvârşirea unei infracţiuni de către cei doi clienţi pe care-i reprezint", spune avocatul Bogdan Meşter. "Referatul cu propunere de arestare preventivă nu a fost motivat, deoarece inculpaţii au fost trataţi în bloc, în ciuda faptului că li s-a reţinut mai multe infracţini."

Potrivit procurorilor, medicul Ilona Darvas şi-a recunoscut o parte din vină şi a achitat şapte mii de euro din prejudiciul constatat de anchetatori. Un alt medic arestat, Elvira Nemeth, mamă a doi gemeni de 7 luni, consideră că prin reţinerea ei se încalcă drepturile copilului. 

"Situaţia este de-a dreptul dramatică, nu doar pentru dumneaei ca şi mamă, dar pentru cei doi copilaşi. Sunt nişte nou-născuţi, care sunt afectaţi de lipsa mamei. Nu mai pot să fie alăptaţi, îngrijiţi aşa cum trebuie", spune Răzvan Doseanu, avocatul Elvirei Nemeth.

Familia doctoriţei a sesizat comisia pentru drepturile omului din Parlamentul României.

În referatul DIICOT se arată că medicii, împreună cu administratorul unei farmacii din Oradea, ar fi realizat în anii 2012-2013 mai multe achiziţii fictive de medicamente. Ulterior, pe baza unor reţete falsificate, au decontat peste 3 milioane de lei de la CAS.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi