Ministerul Educaţiei, ameninţat cu judecata. Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor cere modificarea metodologiei examenelor

Data publicării:
minister judecata

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a trecut chiar el printr-o situaţie în care nu i s-a luat în considerare nota obţinută după recorectarea lucrării la limba română. Asta pentru că a obţinut doar 45 de sutimi, nu 50, cum este prevăzut în metodologia de examen.

Horia Oniţa este decis să conteste metodologia în instanţă şi să ceară anularea acestei prevederi: "Voi acţiona ministerul în instanţă pentru a vedea şi noi şi ministerul până la urmă dacă într-adevăr prevederea este discriminatorie şi dacă se poate aplica şi retroactiv pentru sesiunea iunie- iulie 2016."

Aceeaşi prevedere a fost contestată anul trecut şi de o asociaţie orădeană. A făcut-o, potrivit legii, la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

"Întâi trebuie să te adresezi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi dacă nu eşti mulţumit de hotărârea acestui consiliu te poţi adresa instanţei", explică Florin Rojan, preşedintele Asociaţiei D'Apetresii din Oradea.

Pentru că instituția nu i-a dat dreptate, ONG-ul s-a adresat instanţei. "În acelaşi proces chemăm în instanţă şi Ministerul Educaţiei pentru a-l convinge să modifice, nu noi să-l convingem evident, instanţa, să decidă că ministerul trebuie să modifice această metodologie, fiind discriminatorie."

Șefii Inspectoratului Școlar Bihor spun că nu pot decât să aplice actele în vigoare.

"Avem o metodologie de organizare şi evaluare a acestui examen pe care noi trebuie să o respectăm. Dacă această metodologie sau metodologiile de examene naţionale vor avea modificări, cu siguranţă le vom respecta", susţine Alin Iuhas Novac, inspectorul şcolar general al IȘJ Bihor.

Într-un răspuns pentru Digi24, Ministerul Educaţiei invocă sistemul de notare românesc. În cadrul acestuia, diferenţa de 50 de sutimi este optimă pentru modificarea unor note.

Totuşi, noul ministru, Mircea Dumitru, a precizat că nici el nu înţelege regula contestaţiilor. "Aştept să văd plângerea şi voi discuta cu responsabilii de evaluare. Dacă nu există un argument solid, voi cere să fie eliminată această regulă", a declarat ministrul Educaţiei, pentru Adevărul.

Metodologia de bacalaureat şi de evaluare naţională va fi lansată în dezbatere publică în acest an. Astfel, există şanse mari ca regula celor 50 de sutimi la recorectare să fie eliminată, crede preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Reporter: Anca Deac
Operatori: Constantin Gheorghiţă, Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri