Sari la conținut

Noi proteste la Budapesta. Peste zece mii de oameni i-au cerut demisia premierului Viktor Orban

Scenele de luptă dintre protestatari şi grupările extremiste care susţin Guvernul Viktor Orban au precedat manifestaţia din centrul capitalei Ungariei. Poliţiştii au intervenit în forţă şi i-au îndepărtat din zonă pe susţinătorii premierului ungar, care aveau steagul Uniunii Europene pe care au scris mesajul "NU".

"Toată piaţa Jozsef Nador din centrul istoric al Budapestei este plină. Sunt 8.000 de persoane care au venit să protesteze împotriva guvernului. au venit cu pancarte şi scandează lozinci. Însă, nu doar în Budapesta sunt proteste - în alte 12 oraşe din Ungaria, dar şi în New York, Londra, Paris şi Bruxelles", a relatat reporterul Digi24 Oradea Yvette Mîrza.

"În Ungaria se întâmplă nişte lucruri neobişnuite în legătură cu bugetul. Le vin nişte idei incredibile, care nu pot fi puse în aplicare, şi nu întreabă pe nimeni", spune un protestatar.

"Vom rezista orice ar fi!", promite altul.

"Eu nu sunt de acord cu acest guvern, în Ungaria nu este democraţie! Eu mi-aş dori acest lucru şi sper ca acest guvern să plece cât mai repede."

Protestatarii îi reproşează premierului ungar creşterea taxelor şi impozitelor, precum şi introducerea unor noi dări, toate prevăzute în bugetul pentru 2015, adoptat în această săptămână.

O altă inţiativă susţinută de Viktor Orban este testarea pentru consumul de droguri a tuturor copiilor din Ungaria, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Manifestantii spun că nu se vor opri până când Guvernul nu le va asculta cerinţele.

Alte proteste au fost deja anunţate pentru 31 decembrie şi 2 ianuarie.

Reporter: Yvette Mîrza
Operator: Robert Rezmuves