Sari la conținut

Nouă producători locali şi-au expus sortimentele la Târgul Pălincarilor

În urmă cu câteva zeci de ani pălinca de prună devenea un brand neoficial al Bihorului. Odată cu trecerea vremii, producătorii nu doar că au păstrat obiceiul producerii acestei băuturi, dar au adăugat noi sortimente. La târgul pălincarilor au fost aduse produse alcoolice distilate din diverse fructe.

"Prune, pere, gutui piersici, dar în cantitâți mici și efectiv pentru târguri, că ne cer clienții ceva nou", spune Anda Ardelean, participantă la Târgul Pălincarilor.

"Se cer mai mult raritățile cireșe amare sălbatice, nu cireșele altoite, caise - care e un produs rar, piersică, pere", completează Cristian Malița.

Cei care produc aceste sortimente naturale spun că au nevoie de ajutorul statului ca să reziste pe piaţă. O confirmă şi Sandu de la Pericei, unul dintre cei mai cunoscuţi producători de pălincă din judeţ: "Statul ar trebui să știe că trebuie să încurajeze nu producția de alcool industrial, ci să încurajeze producția naturală."

În cele trei zile ale târgului au fost programate mai multe spectacole folclorice şi de muzică uşoară. Târgul pălincarilor din acest an este la a 15-a ediţie și a fost organizat de Primăria Oradea şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor. 

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Constantin Gheorghiță

Pe aceeași temă