Sari la conținut

O companie orădeană a investit 100.000 de euro în patru roboţi industriali

O fabrică de becuri-led din Oradea şi-a extins activitatea şi, în loc să angajeze 8 muncitori, a cumpărat 4 roboţi. Maşinăriile au costat 100.000 de euro, echivalentul salariilor pe care ar fi urmat să le încaseze timp de 4 ani oamenii pe care îi înlocuiesc.

"Avantajele sunt în principal de ordin tehnic și al calității produselor realizate cu ajutorul lor, având în vedere precizia și viteza de lucru, mult superioară celor realizată cu personal uman", susţine Cosmin Fence, investitor local.

Roboţii sunt făcuţi din oțel inoxidabil și pot ridica greutaţi de până la 6 kilograme. Şi, spre deosebire de muncitorii din fabrică, pot lucra tot timpul.

"Ca și regim de lucru, roboții nu au nici sãrbãtori legale și nici pauze în afara celor tehnologice, iar familia aceasta de roboți poate funcționa fãrã probleme 10 ani", explică Ioan Fence, investitor local.

Maşinăriile sunt dirijate de un singur angajat, cu ajutorul unei tablete.

"Cel mai ușor este de programat folosind smart pad-ul pentru că ești chiar lângă robot și vezi exact unde trebuie dus și ce trebuie să facă", spune Andrei Florea, trainer.

Roboții pot fi montați pe tavan, pe perete sau în podea și pot suda, vopsi sau asambla obiecte. În ciuda numeroaselor abilităţi ale noilor lor colegi mecanici, vechii angajaţi ai fabricii spun că nu se tem că vor fi înlocuiţi cu maşinării similare.

"Îl consider ca pe un coleg pentru că o să ne ajute foarte mult în ceea ce facem şi o să ne uşureze foarte mult munca."

"La început l-am perceput ca pe o jucărie, o nouă jucărie a firmei. Între timp s- a schimbat. Nu mi-e frică că o să îmi ia locul de muncă."

Pentru cumpărarea celor patru roboţi, patronii fabricii din Oradea au accesat fonduri guvernamentale pentru sprijinirea IMM-urilor.

Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiță, Tiberiu Catrişcău, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş